Jótékonysági előadás az IFESZT műsorában

Jótékonysági előadás az IFESZT műsorában

A marosvásárhelyi Tompa Miklós Társulat vígjátékának bevételeivel a Harag György Társulat egy sztrókon átesett örökös tagjának gyógyulását támogatják.

November 5-én, szombaton, a Szatmárnémetiben szervezett Interetnikai Színházi Fesztivál második napján a Szatmárnémeti Északi Színházban lesz látható a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulatának A doktor úr című produkciója.

Az előadás rendhagyó módon jótékonysági lesz, azaz a jegyvásárlásból és adományokból befolyó összegekkel a társulat munkáját segítő Proscenium Alapítvány a Harag György Társulat egy nagyra becsült örökös tagjának gyógyulását támogatja.

Molnár Ferenc neve egybeforrt a tökéletes színpadi ismeretekkel megírt, pergő bohózatokkal. A doktor úr a szerző fiatalkori, első színpadi műve, ám páratlan drámatechnikája, fordulatos szerkesztése és ironikusan elrajzolt vígjátéki karakterei már ebben is megtalálhatók. Dr. Sárkány, a jónevű, sikeres ügyvéd és Puzsér, a szimpatikus betörő a társadalom két végletét képviselik, ám szinte szimbiózisban élnek: az ügyvéd húzza ki folyton a bajból védencét, miközben ő maga hírét elsősorban a Puzsér védelmében bevetett ügyvédi bravúrjainak köszönheti. Amikor egy napra szerepet cserélnek, fejre áll körülöttük a világ.

A doktor úr nem először szerepel a marosvásárhelyi színház repertoárjában. 75 évvel ezelőtt az újonnan alakult Székely Színház első prózai bemutatója volt Molnár vígjátéka. Most, az ünnepi 75. évfordulót zárva a színházalapítás előtt is tiszteleg a társulat a darab újragondolt színrevitelével.

Az előadásra jegyek válthatók a Szatmárnémeti Északi Színház jegypénztárában, adományokat pedig a megszokott módon – a jegypénztárban vagy az előtérben található urnában lehet elhelyezni.