Felhívás

Felhívás

Játéktér folyóirat négynapos színházi tábort szervez augusztus 19-24. között Torockón, amelyre erdélyi színházi szakirányú felsőoktatásban részt vevő egyetemi hallgatók, valamint 30 év alatti fiatal színházcsinálók jelentkezését várja. A műhely célja a kortárs színházról folyó elméleti és gyakorlati szempontú párbeszéd, valamint a különböző színházi szakterületek közti átjárás elősegítése.

A tábor egy mozgásszínházi és egy kulturális menedzsment workshopból, és délutánonként zajló közös szakmai programokból áll, amelynek vezetői és meghívott előadói romániai és magyarországi színházi szakemberek. Hód Adrienn, nemzetközi szinten elismert koreográfus tartja a mozgásszínházi workshopot, Bogdán Zenkő és Gálovits Zoltán kulturális menedzserek pedig a színházi szervezés kérdéseivel foglalkozó műhelyt vezetik. Szakmai meghívottaink: David Schwartz (rendező, a bukaresti MACAZ Színház munkatársa), Oana Mardare és Doru Mihai Taloş (a kolozsvári REACTOR független színházi központ munkatársai).

JELENTKEZÉS
Mindkét workshop nyitott a gyakorlati és elméleti színházi képzésben részt vevő diákok és fiatal színházi alkotók számára. A helyek korlátozott száma miatt az elbírálásnál előnyben részesülnek a diákok. Jelentkezni egy rövid szakmai bemutatkozással (e-mailben) és egy maximum 1 oldalas esszével (Word-csatolmányban) lehet, a műhelyleírásoknál megadott témákban. A résztvevőknek a tábor ingyenes szállást és ellátást biztosít, az utazásukról maguknak kell gondoskodniuk.

Jelentkezés, további információ: jatekter.editorial@gmail.com augusztus 5-ig.
A döntés eredményéről minden jelentkezőt értesítünk augusztus 7-ig.

MOVE
Hód Adrienn koreográfus, a Hodworks társulat vezetője. Fő profilja a kísérleti mozgás, kortárstánc. Alkalmazott koreográfus színházi előadásokban, játék- és reklámfilmekben, performance eseményeken. Improvizációt tanít a Budapest Kortárstánc Főiskolán, valamint workshopokat tart a Hodworks produkciókhoz kapcsolódóan is. A próbateremben olyan érzékeny helyzeteket generál, amelyekben a táncosok teret és bizalmat kapnak az érzelmi, érzeti és verbális megnyílásra, a fizikalitás megteremtésére.
A műhelyre jelentkezni egy rövid bemutatkozással és egy maximum 1 oldalas írással lehet, annak kifejtésével, hogy: hogyan találkoztak-dolgoztak eddig a fizikalitással/mozgással/tánccal; mit jelent számukra a test a színen; mit várnak a műhelytől.

ORGANIZE
Bogdán Zenkő
kulturális menedzser a Universal Pleasure Factory létrehozója, nemzetközi előadóművészeti projektek szervezője. Gálovits Zoltán szabadúszó kulturális menedzser, a TESZT nemzetközi színházi találkozó egyik alapítója, 2018-ig művészeti vezetője, színházi és filmes tevékenységek mellett kulturális projektek koordinátora.
A kettejük által vezetett worskhop a kulturális szervezés kérdéseivel foglalkozik, és különböző állami és független színházi modelleket vizsgál a gazdasági és művészeti tervezés szempontrendszerei felől, létező színházak működését bontja alapjaira.
A műhelyre jelentkezni rövid szakmai bemutatkozóval és egy maximum 1 oldalas esszével lehet, amely egy szabadon választott művészeti esemény (előadás, turné, fesztivál stb.) hatékonysága mellett vagy ellen érvel.

Társszervező: Studium-Prospero Alapítvány
Támogatók: NKA, Communitas Alapítvány