Játék a kastélyban bemutató Kézdivásárhelyen

Játék a kastélyban bemutató Kézdivásárhelyen

A kézdivásárhelyi Városi Színház október 30-án, pénteken 19 órától  bemutatja Molnár Ferenc Játék a kastélyban című vígjátékát a Vigadó Művelődési Ház nagytermében.

Az előadásra érvényes a Gábor Áron bérlet, de jegyek is válthatók felnőtteknek 20 lejes, diákoknak és nyugdíjasoknak 15 lejes áron a Vigadó Művelődési Ház közönségszolgálati irodájában munkanapokon 8 és 16 óra között vagy az előadás előtt egy órával.

Jegy- és bérletfoglalás a 0267 360 179-es vagy a 0729 058 197-es telefonszámokon lehetséges.

Molnár Ferenc az egyik legjelentősebb magyar drámaíró, aki minden művével határozott társadalmi kritikusi magatartást képvisel. Vígjátékainak szervező elve nem a felszabadult nevetés, hanem a fanyar, esetleges, olykor irracionális valóság ábrázolása. A Játék a kastélyban című három felvonásos vígjáték főszereplője, Turai Sándor a szerző alteregójaként úgy válik hőssé, hogy nem a hazugság leleplezésén, hanem a fenntartásán fáradozik.

Az előadás szervező elve tehát a hazugság. Felvállaltan tematizálódik a korrupció, a félrenézés, az igazság elleplezése. Minden szereplőt az érdekek vezérelnek, vakon hajszolják a dicsőséget, miközben elveszítik önmagukat. A darab az igazság és hamisság, a tudás és nem tudás, a látszat és a valóság összefonódását domborítja ki, miközben valóságból merített figurákat látunk elbukni, illetve talpra állni. A produkció a komikus replikák által könnyedén tud az élet ésszerűtlenségeiről beszélni, továbbá betekintést enged a színház világába, és empátiát ébreszt azzal, hogy esendő, szánalmas, (ál)művészeket teremt, akik elfelejtették vagy a siker  és a hírnév érdekében lemondtak a valódi értékekről.

Minden szereplő a saját, kisszerű problémájával van elfoglalva, miközben igyekszik a társadalmi elvárásoknak és társaiknak eleget tenni. Nincsenek egyértelműen negatív vagy pozitív karakterek, nincsenek hősök, sem győztesek, csak olyan, a való életből ihletett figurák, akik mindent megtesznek a túlélés, és a róluk kialakult látszat fenntartása érdekében.

A Kolcsár József által rendezett előadás hajtóereje a kérdésfeltevés. Mi az, amivel szembesülni szeretnénk? Mik azok a dolgok, amelyeket jobb rejtve hagyni? Mekkora teher az igazság? A hamisság minden esetben hazugságot gerjeszt? A színház is csak hamis bohózat?

Kolcsár József A jó tündér után a kézdivásárhelyi Városi Színházban második alkalommal nyúl Molnár Ferenc szöveghez. A rendező elmondása szerint a Játék a kastélyban című vígjáték egy sajátos nyelven íródott, és általános érvényű szemléletmódokat fogalmaz meg a hazugság kapcsán. Az előadás azonban egy élénk, humoros réteggel kiegészülve közelebb hozza a szerző közel száz éves replikáit a ma emberéhez.

SZEREPOSZTÁS:

TURAI: Lung László Zsolt

GÁL: Orbán Levente

ÁDÁM: Daczó Zádor e.h.

ANNIE: Dávid Gulácsi Zsuzsanna

ALMÁDY: Dávid Attila Péter

GONDNOK: Polgár Emília

 


Rendező: Kolcsár József

Díszlet-, jelmeztervező: György Eszter

Dramaturg: László Beáta Lídia

Ügyelő: Molnár Judit