Jászai Marit idézik a Spectrumban

Jászai Marit idézik a Spectrumban

A Spectrum Színház idei évadának első vendégjátéka Veszprémről érkezik. A Jászai Mari: Magam keresése című monodrámát Juhász Róza önálló estjeként tekintheti meg a marosvásárhelyi közönség szeptember 30-án és október 1-én.

 Az 1850. február 24-én született Jászai Mari a magyar színjátszás felejthetetlen tragikája. Olthatatlan tudásvágya korának legműveltebb személyiségei közé emelte. Tehetsége, mindent elsöprő drámai ereje kortársait arra indította, hogy alakításairól tanulmányokat írjanak. Több mint ötven éven át láthatta a közönség a nemzet színházának színpadán. Az a közönség, amely rajongásig szerette és ünnepelte estéről estére. Tudjuk, hogy Petőfi és Széchenyi volt számára az a két géniusz, akiket minden lehetséges módon hirdetett. Rendületlenül szavalta imádott Petőfije verseit, Nagycenkre pedig évente elzarándokolt Széchenyi sírjához.

Az utókor sajnos már nem gyönyörködhet Jászai Mari megrendítő alakításaiban, de írásai és a kortársak beszámolói segítségével  Juhász Róza megidézi a művésznő alakját és küzdelmeit, amelyeket nem utolsó sorban saját magával vívott. A monodrámát Jászai Mari levelei és naplója alapján Dömölky János írta és szerkesztette, az előadás rendezője is ő maga. Az előadásban, a felejthetetlen tragika kérlelhetetlen őszinteséggel kutatja saját jellemét, értékeit és hibáit. Ennek a vívódásnak lehet tanúja a néző, miközben kirajzolódik a művésznő nem mindennapi alakja. Volt egy csodája a magyar színművészetnek, aki példaképül szolgálhat a jövő nemzedéke számára.

Jászai Marit Juhász Róza játssza. A Veszprémi Petőfi produkcióját szeptember 30-án, szerdán és október 1-én, csütörtökön 19 órától lehet megtekinteni a Spectrum Színházban. Az előadásra a belépő 20 lejbe kerül, diákoknak és nyugdíjasoknak pedig 10 lejbe. Elővételben jegyet vásárolni lehet a www.biletmaster.ro honlapon, valamint a Spectrum Színház Rózsák tere 13. szám alatti helyszínén hétköznaponként 10 és 12 között, ugyanebben az időszakban jegyet foglalni is lehet a 0744-301.875-ös telefonszámon.