János vitéz és A Schroffenstein család a Szigligeti  műsorán

János vitéz és A Schroffenstein család a Szigligeti műsorán

Május 18-án, 19 órától Petőfi Sándor halhatatlan művéből, a János vitéz című, világhírű epikus költeményből készülő előadást tűzi műsorára a Szigligeti Színház Nagyvárad Táncegyüttese.

Az előadás a táncszínház jellegzetes elemeivel, népi és kortárstánc-elemek felhasználásával meséli újra Petőfi Sándor örökérvényű meséjét. Kukorica Jancsi, az egyszerű juhászfiú, kénytelen elhagyni szülőfaluját, és messzire szakad szerelmétől, Iluskától. Viszontagságos utazása során számtalan próbát áll ki, hogy kiérdemelje a János vitéz nevet, mígnem végül Tündérországba vezet útja, ahol hűségét, önfeláldozását bizonyítva, örökre elnyeri Iluska kezét.

Májusban két alkalommal is műsorára tűzi A Schroffenstein család című előadást a Szigligeti Színház: a Kovács D. Dániel Junior Prima-díjas rendező által színpadra vitt Kleist-drámát május 19-én és 27-én, 18 órától láthatja a közönség.

Heinrich von Kleist magyar nyelvterületen ritkán játszott drámáját leginkább a Rómeó és Júliához szokták hasonlítani: a két szembenálló család konfliktusának áldozatául ugyanis itt is fiatal szerelmesek válnak. A feszültség forrása egy örökösödési kérdés, amelynek körülményei egyik fél számára sem tisztázottak. Kinél van az igazság? Kleist drámáját Nagyváradon először a Junior Prima-díjas Kovács D. Dániel rendezésében láthatja a közönség.

A Schroffenstein család
Fotó: Szigligeti Színház

Az előadást ezúttal új szereposztásban játssza a Szigligeti Társulat. Ágnes, a fiatal hősnő szerepében Ladányi Júliát láthatják a nézők, aki 2019-ben végzett a budapesti Színház- és Filmművészeti Egyetem zenés színész osztályában, jelenleg pedig a székesfehérvári Vörösmarty Színház tagja. Johann szerepét ugyanakkor, Scurtu Dávid, a Szigligeti Társulat legújabb tagja vette át.

A Schroffenstein család két májusi előadására jegyek már kaphatók a Szigligeti Színház jegypénztáraiba, illetve online a szigligeti.biletmaster.ro oldalon. A színház ugyanakkor felhívja az érdeklődők figyelmét, hogy Varadinum tavaszi színházi szabadbérlet is vásárolható, amely négy tetszőlegesen választható előadásra váltható be, köztük a május 19-ei A Schroffenstein családra is. A Varadinum tavaszi színházi bérlet ára 100 lej. Az előadásokról, valamint a Varadinum tavaszi színházi bérletről bővebben a www.szigligeti.ro weboldalon olvashatnak.

Az előadásokra jegyet vásárolni a színház jegypénztárából, illetve a szigligeti.biletmaster.ro oldalról lehetséges. A Szigligeti Színház előadásai a jelenleg is érvényben lévő járványügyi szabályozások mellett látogathatók (távolságtartás, maszkviselés).