„JAJJ DE SZÉPEN JÖVÜNK MI, SZÉP MENYASSZONYT HOZUNK MI”. – SZÉKELYFÖLDI TURNÉN A TEMESVÁRI PARASZTOPERA

„JAJJ DE SZÉPEN JÖVÜNK MI, SZÉP MENYASSZONYT HOZUNK MI”. – SZÉKELYFÖLDI TURNÉN A TEMESVÁRI PARASZTOPERA

A temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház nagy sikerű Parasztopera előadása, Szikszai Rémusz rendezésében, október 19.-én Székelyudvarhelyen,  ma este 20.-án Csíkszeredában vendégszerepel.

Az idén hatodik alkalommal megrendezésre kerülő DráMa kortárs színházi találkozóra kapott meghívást a Pintér Béla – Darvas Benedek szerzőpáros nagy sikerű műve, a Parasztopera, mely a temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház tavalyi évadában került bemutatásra, Szikszai Rémusz rendezésében. A székelyudvarhelyi találkozó lényege a kortárs magyar és román drámák találkoztatása, valamint a kortárs színházi nyelvnek a nagyközönség körében való népszerűsítése. Hosszú távon a találkozó célja, hogy elősegítse a szakmai kapcsolatteremtést egy – a szűkebb környezetét tekintve – (el)zárt kultúrájú régióban, ill. a közönség – elsősorban a fiatalabb nemzedék – érdeklődését felkeltse egy új színházi nyelvezet iránt.

A Parasztopera valami új, valami régi, valami kölcsön és valami kék. A Parasztopera két család – egy család és dollár – százezer. A Parasztopera makói református világtalálkozó és következmény. A Parasztopera sokak számára ismerős, balladisztikus történetet. Műfaji házasság az erdélyi magyar népdalok, a barokk opera és a rock között.

Pintér „darabja” az utóbbi idők egyik legizgalmasabb színpadi műve. Az „eredeti” előadást a szerző rendezésében, nem kevesebb mint tíz éve játssza a Pintér Béla és Társulata,  így nem csoda, hogy a nagysikerű zenés produkciót az elmúlt években összesen kétszázötven alkalommal mutatták be magyarországi és külföldi színpadokon.

Pintér Béla Parasztoperájának lényege nagyon is ősi. A sorsot boncolgató archaikus történet a görög tragédiák hangulatvilágát idézi. A Parasztopera egy nap, egy esküvő története, mely az emberi lényt szánalmasan vicces és felemelően tragikus voltában ábrázolja. Egyszerre szép, csúnya, felemelő, megalázó, komikus és tragikus. Tragikomikus. A színház sűrített élet. Szerintem, akkor működik jól, ha minden szereplőnek igaza van. Egyszerre. Ott és akkor. – Szikszai Rémusz, rendező

A temesvári Parasztoperában nyújtott alakításáért a 2013-as Magyar Színházak Kisvárdai Fesztiválján a Kisvárdai város díját Tokai Andrea a temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház színésznője kapta meg.

A székelyudvarhelyi előadásra a DráMa kortárs színházi találkozó keretén belül kerül sor október 19.-én 20 órától, Csíkszeredában pedig október 20.-án, 19 órától tekinthetik meg az érdeklődők, a csíkszeredai Csíki Játékszín Nagytermében.

 

Az előadásra jegyek az udvarhelyi Tomcsa Sándor Színház, illetve a csíkszeredai Csíki Játékszín jegypénztárában válthatóak.