Ismét színházi rezidenciák Kidén

Ismét színházi rezidenciák Kidén

Harmadik nyilvános, bárki számára elérhető nyári táborát tartja augusztus 29. – szeptember 3. között a Shoshin Színházi Egyesület, Kidén. Az egyesület célja, hogy lehetőséget adjon elmélyülni egy konkrét témában vagy kutatásban, hogy megvizsgálja a természet és a kreatív folyamatok közötti kapcsolatot, hogy kitágítsa az erdélyi színészképzés horizontját, nem utolsó sorban pedig, hogy lehetővé tegye a más szakmából érkezőknek, hogy újat tanuljanak. A nemzetközi workshopra romániai vagy külföldi színészek, rendezők, táncosok, koreográfusok, zenészek, vagy csupán színházkedvelők, színházi kutatásban részt venni szándékozók, vagy új típusú tapasztalatokra, fizikai-szellemi tónust adó tréningre vágyók jelentkezését várják július 29-ig. A tábor helyszíne immár hagyományosan a kidei Alkotótér. Részletek a felhívásban:

SHOSHIN NEMZETKZÖZI SZÍNHÁZI REZIDENCIÁK

Csomópontok, időpontok: a Csónak

2016. augusztus 29. – szeptember 3., Kide, Kolozs megye, Románia

Vezetik: Grzegorz Ziółkowski (STUDY || ROSA és Adam Mickiewicz Egyetem, Lengyelország) és Köllő Csongor (Shoshin Színházi Egyesület és Babeș-Bolyai Tudományegyetem, Románia)

MOTTÓ: „És az evezőket bolond repülés szárnyaivá tettük” Dante: Isteni színjáték – Pokol (ford. Babits Mihály)

A csónak olyan szerkezet, amely a folyó egyik partjáról a másikra visz. Kockázatokkal járó átmenet. Utalhat a halálra, mint Różewicz-nél : „a fekete öltönyömben/ egy csónakban/ evezők nélkül/ elhagyja a világot/ elvitorlázik/ apa”. De hordozhat sokkal általánosabb jelentést is – mint például az utazás gondolata. Szeretnénk a színházi mesterség tükrében megragadni ezt a gondolatot: a színész nem maradhat érintetlen; a munka, amin és amivel dolgozik, olyan, mint ez az apró, labilis szerkezet, ami elszállítja és átváltoztatja az előadót. A másik nézőpont pedig: kit és mit vinnél magaddal a fedélzetre, ha lenne egy ilyen, csónakhoz hasonló, kis, instabil járműved, te pedig a veszedelmes vizeken átkelő menekült vagy? Milyen szavakat, milyen dalt, milyen képeket vinnél át az új életedbe?

A Grzegorz Ziółkowski és Köllő Csongor által vezetett foglalkozás a fenti témakörökre fókuszál majd, a mesterség és a tréning gyakorlati aspektusainak vizsgálatán keresztül. A munka elemei: Szövegértelmezés és Hangképzés; Színészi akrobatika; Dinamikus partnergyakorlatok; Tér- és csoporttudatosság; Harcos attitűd; Qigong (Csi Kung); Reggeli és szürkületi szaladás; Ének; Egyéni utak. A tábor utolsó napján összegzésként bemutatásra kerül egy csoportos és egyéni anyagokból létrehozott montázs.

A foglalkozás helyszíne a Kidei Alkotótér (a Shoshin előző nemzetközi táborainak otthona). Munkanyelvek (a résztvevők függvényében): magyar, román, angol, lengyel. A résztvevőket arra kérjük, hogy válasszanak egy szöveget vagy éneket, és egy képet (festmény vagy fotó), amit a fent felvázolt témá(k)hoz asszociálnak; továbbá, hogy hozzanak kényelmes munkaruhát, valamint egy elegáns ruhát a zárómozzanat bemutatására és, a lehetőségekhez mérten, bármilyen zenei hangszert, amin játszani tudnak. A munka napi 8 órában zajlik majd.

RÉSZVÉTELI DÍJ ÉS JELENTKEZÉSI HATÁRIDŐ

180 euró az Európai Unió országaiból, az Amerikai Egyesült Államokból, Norvégiából és Svájcból érkező résztvevők számára

90 euró a romániai résztvevők számára

120 euró minden más országból érkező résztvevő számára

A részvételi díj fedezi az étkezés, a szállás és a képzés díját, illetve a Kolozsvárról Kidére való szállítás költségeit. Nem fedezi a Kolozsvárra való utazás, illetve a visszautazás költségeit. A jelentkezéseket egy CV-hez vagy életrajzi leíráshoz csatolt motivációs levéllel a shoshin.mail@gmail.com e-mail címre várjuk. Jelentkezési határidő: július 29. A visszajelzés augusztus 1-ig történik. A külföldről, repülővel érkező résztvevők számára fenntartjuk a folyamatos jelentkezés/regisztráció lehetőségét. Ha repülővel szándékszik érkezni, kérjük, jelezze ezt a shoshin.mail@gmail.com e-mail címen.

Grzegorz Ziółkowski a poznańi Adam Mickiewicz Egyetem Dráma, Színház és Előadóművészet Intézetének professzora. Ezen kívül kutató, tanár, rendező, szerző, fordító, illetve szerkesztője és társszerkesztője számos kiadványnak. Peter Brookról és Jerzy Grotowskiről is jelent meg könyve. 2012-től igazgatója a poznańi STUDY || ROSA (előzőleg STUDIO ||ROSA) társulatnak és az Acting Techniques Intensive Seminar-nak (ATIS). 2004 és 2009 között a wrocławi Grotowski Intézet programigazgatója, ezen munka keretében hozta létre többek között az Atelier nemzetközi workshopsorozatot (2007-2009), és programfelelőse volt az UNESCO által meghirdetett Grotowski-évnek (2009). 2015-2016-ban az ő vezetése alatt bonyolította le a STUDIO||ROSA a Feeling the PULSE elnevezésű színházi kutatást. Ennek keretében publikálta a Dwugłos O CISZY (Duett a CSENDRŐL) és a Texts FROM THE HEART (SZÍVBŐL ÉRKEZŐ szövegek) című műveket (lengyelül és angolul). A STUDIO||ROSA működése alatt rendezőként jegyzi a TAZM Silence of Light (2012) és HEART Silence of Polygon (2015) című előadásokat. Az ATIS PULSAR keretében társalkotója és konzulense az ATIS NICHE csapat művészei által létrehozott alkotásoknak. További információk Grzegorz Ziółkowskiról a: http://grzeg-atis.home.amu.edu.pl/ és http://grzeg-rosa.home.amu.edu.pl/ weboldalakon.

Köllő Csongor színész, rendező, 2010-től színjátszást oktat a kolozsvári Babeș-Bolyai Tudományegyetem Színház és Televízió Karán. Színházi témájú cikkeket, esszéket ír, magyar és angol nyelven. 2008 és 2013 között a Kolozsvári Állami Magyar Színház színésze. 2013 óta szabadúszó. Az évek folyamán nagy hangsúlyt fektetett a szakmai fejlődésére, így műhelymunkák, képzések, illetve különböző munkafolyamatok keretében dolgozhatott Yoshi Oidaval, Eugenio Barbaval és az Odin Teatret különböző tagjaival, Rena Mireckaval, Grzegorz Ziółkowskival, Raul Iaizaval, és másokkal. A Shoshin Színházi Egyesület (http://facebook.com/shoshin.theatre) társalapítója és társigazgatója. 2015-től az ATIS NICHE nemzetközi csapatának is tagja (http://grzeg-atis.home.amu.edu.pl/?…).

A Shoshin Nemzetközi Színházi Rezidenciák célja, hogy kiterjessze a színészképzés lehetőségeit, valamint, hogy megvizsgálja a természet és a kreatív folyamatok közötti kapcsolatot. A mostani foglalkozás helyszíne Kide, a Kolozsvártól 40 km-re fekvő, egyedi építészetéről ismert, mindössze 160 lakossal rendelkező festői, elszigetelt falu, és egyaránt szól hazai és külföldi színészeknek, rendezőknek, táncosoknak, koreográfusoknak, valamint más szakmai területről érkező, a színház iránt érdeklődő személyeknek.

INFORMÁCIÓ

Shoshin Színházi Egyesület

E-mail: shoshin.mail@gmail.com

facebook.com/shoshin.theatre

Partnerek: Study Rosa (Pracownia Rosa, http://grzeg-rosa.home.amu.edu.pl/), Kidei Alkotótér és Teatrul Jolly (facebook.com/teatruljolly)

Az esemény létrejöttét a Communitas Alapítvány és a Kidei Alkotótér támogatása teszi lehetővé (külön köszönet Koós Ferencnek).