Ismét műsoron Akunyin Sirálya Csíkszeredában

Ismét műsoron Akunyin Sirálya Csíkszeredában

A Csíki Játékszínben március 26 – 29. között négy alkalommal lesz látható a kortárs orosz szerző Borisz Akunyin Sirály című darabja. Március 26-án, kedden 17 órától a Csongor és Tünde bérletesek nézhetik meg az előadást. A színház világnapján, március 27-én 17 órától az Arlechino bérleteseket várják a nézőtérre. Ezen a napon elhangzik a színház világnapi üzenet, és egyéb programokkal is készül a színház. Március 28-án, csütörtökön 17 órától a Romeo és Júlia bérleteseknek játsszák a produkciót, majd március 29-én, pénteken  19 órától a Hamlet bérletesek tekinthetik meg az előadást.

Az előadást Albu István, a Figura Stúdió Színház igazgatója rendezte, aki első alkalommal dolgozott a csíki társulattal. A produkcióban vendégművészként látható a csíkszeredai Bogdán Zsolt, a Kolozsvári Állami Magyar Színház színművésze, akit korábban a Képmutatók cselszövésében láthatott a helyi közönség.

A fennmaradó helyek függvényében a bérletes előadásra jegyet is lehet váltani.

Jegyvásárlásra online a: https://www.bilete.ro/csikszereda/csiki-jatekszin/ oldalon van lehetőség, valamint személyesen a Csíki Mozi jegypénztárában munkanapokon 9 – 18 óra között, illetve előadások előtt egy órával a Csíki Játékszín jegypénztárában.

Az előadás a Magyar Kormány, a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkárság és a Bethlen Gábor Alap támogatásával valósult meg.

Borisz Akunyin darabja Csehov Sirályának zárójelenetével indul. A mű a csehovi drámaiság és a bűnügyi elbeszélés ötvözete. Már-már fekete komédia. Vajon mi történik a Sirály híres zárójelenete után?

Csehov posztmodern újragondolása, az eredeti mű hagyományos, lineáris kronológiáját is megbontja: az eredeti dráma utolsó jelenetét követően Trepljov halálának – mely Akunyin változatában gyilkosság, nem pedig öngyilkosság eredménye – felderítése ismétlődik meg többszörösen. Amellett, hogy Akunyin ezzel sajátosan megjeleníti a szövegben a posztmodern önmagába visszatérő, ismétlésen alapuló időkoncepcióját, egyben a krimi műfajának legalapvetőbb sajátosságát is ironikusan kiforgatja.

Borisz Akunyin

SIRÁLY

Szereplők: ARKAGYINA: Fekete Bernadetta; TREPLJOV: Vass Csaba; SZORIN: Lőrincz András Ernő; DORN: Bogdán Zsolt; TRIGORIN: Puskás László; POLINA ANDREJEVNA: Bartalis Gabriella; SAMRAJEV: Keresztes Szabolcs; MÁSA: Bokor Andrea; NYINA: Sándor Anna; MEDVEGYENKO: Bende Sándor

Rendező: Albu István

Díszlet-jelmeztervező: Márton Erika

Zeneszerző: Bocsárdi Magor

Fordította: Dr. Molnár Angelika