Ismét műsoron a Szentivánéji álom Marosvásárhelyen

Ismét műsoron a Szentivánéji álom Marosvásárhelyen

Újra műsorra tűzi tavalyi szilveszteri vígjátékát a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulata. William Shakespeare Szentivánéji álom című darabját a Mohácsi testvérek írták át és alkalmazták színpadra, a mű Mohácsi János rendezésében került a marosvásárhelyi közönség elé.

Sehogy se bírunk mi, nők és férfiak – legyünk bárhogyan is összepárosítva – meglenni egymással. Beborul az Ég a Földön: az embereket irányító, kapuzárási pánikban szenvedő tündérkirály és királynő titkai kiderülnek, és az egymás iránti gyűlöletük mindenkit érint. De nem csak az időjárás romlik el, hanem megőrjítik az embereket is: mindenkinek a nyakába ömlik a tündér-istenek fájdalma. Vajon miként javulhat meg egy kapcsolat, hogy béke lehessen földön-égen, és végre kisüssön a Nap? Shakespeare legjátszottabb vígjátékán keresztül az ismert, Marosvásárhelyen is kedvelt rendező, Mohácsi János mutatja be a maga érzelmes-humoros módján az elmúlástól való félelmet” – írják az előadásról a szervezők.

Mohácsi Jánossal Kaáli Nagy Botond a tavaly decemberben, a bemutatót megelőzően készített interjút a marosvásárhelyi Népújságnak, amelyben a rendező megjegyezte: nem historizáló, hanem mai darabot láthat a közönség. „A díszlet nagyon egyszerű, de nagyon szép, a jelmezeket pedig hozzáigazítottuk az említett rossz időhöz, tehát valóban esni fog az eső, és minden értelmes ember meg minden értelmes tündér ilyenkor esőkabátot vesz fel. Ebbe az irányba mentünk el, és nem afelé, hogy historizáljunk olyan dolgokkal, amelyekkel maga Shakespeare sem historizált. Ő az Erzsébet-korra írta ezt az ókori görög környezetbe helyezett történetet, így mi hűek maradunk Shakespeare-hez, amikor mainak tűnő, de ugyanakkor talán időtlen jelmezek láthatók a színpadon.”

Fotók: Bereczky Sándor

Az előadás legközelebb szeptember 28-án, csütörtökön este 7 órától látható a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház nagytermében. Szereposztása a következő:
Theseus, Athén ura – Korpos András; Hyppolyta, amazonkirálynő, Theseus menyasszonya – Varga Andrea; Egéus, Hermia atyja – Meszesi Oszkár; Philostratus, Heléna atyja, athéni protokollintendáns – Ördög Miklós Levente; Lysander, szerelmes Hermiába – Rózsa László; Demetrius, szerelmes Hermiába – Csíki Szabolcs; Heléna, Philostratus lánya, szerelmes Demetriusba – Simon Boglárka-Katalin; Hermia, Egéus lánya, szerelmes Lysanderbe – Kiss Bora; Oberon, tündérkirály – László Csaba; Titánia, tündérkirályné – Berekméri Katalin; Pukk, avagy Pukkermukker, szabadúszó tündér – Kilyén László; Boáz, váltott gyerek – Németh B. Kristóf; Werkner Irén diszpécser, a színjáték rendezője – Gecse Ramóna; Hornung Gáspár parkolóellenőr, Oroszlán – Tollas Gábor; Trevisán Béla szappan- és pálinkafőző, Pyramus – Varga Balázs; Memlauer Iván részecskegyorsító, Thisbe – Galló Ernő; Tordasi Barna pillanatfényképész, Holdfény – Henn János; Faragó Imre ombudsman, Fal – Németh B. Kristóf; Gerde Lídia röntgen asszisztens – Kádár Noémi; Rittich Kálmán forgalomszámláló – Ördög Miklós Levente; Fogaskerék, tündérleány – Renczés Viktória. Más tündérleányok és tündérfiúk, az athéni nép és más léhűtők.

Zenészek: Kostyák Márton (bőgő, ütők, kalimba), Makkai István (klarinétok, ütők, kalimba), Vilhelem András (cselló, ütők).

Rendező: Mohácsi János. Dramaturg: Mohácsi István. Díszlettervező: Mohácsi András. Jelmeztervező: Remete Kriszta. Zeneszerző: Kovács Márton. Light design: Gáspárik Márton Pál. Rendezőasszisztens: Fülöp Bea. Jelmeztervező asszisztens: Szakács Ágnes.

A román felirattal követhető előadás 12 éven felülieknek ajánlott, időtartama 3 óra 40 perc, 1 szünettel.


          Jegyeket vásárolni a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház nagytermi jegypénztárában (tel. 0365-806.865), a helyszínen előadás előtt egy órával, valamint a Biletmaster oldalán – https://teatrunational.biletmaster.ro/hun/Production/440740/Szentivaneji-alom?fbclid=IwAR0fnTgzenIXo5GX5TgPndlT9glQhSGczndWvP0DWo1NEE6G9VBcj-WDBd0 – lehet.