Ismét kortárs komédiát mutat be a Harag György Társulat

Ismét kortárs komédiát mutat be a Harag György Társulat

A tavalyi évadban nagy sikerrel játszott Világjobbítók szerzőjének egy másik művét, a közismert és közkedvelt Finitot tűzi műsorára a 2013/2014-es évad második nagyszínpadi premierjeként a Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulata. A Tasnádi István által írt verses komédiát 2013. november 15-én, 19 órától mutatja be a társulat a Szakszervezetek Művelődési Házában. Az előadást Tasnádi Csaba, a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház igazgató-főrendezője vitte színre, aki már visszatérő vendégnek számít Szatmárnémetiben, hiszen korábban olyan nagysikerű produkciókat rendezett a társulatnál, mint a Világjobbítók, a Malacbefőtt vagy a Mesék a hazugságról.

Fotó: Czinzel László

A Finito verses komédia, vagy – a szerző játékos meghatározása szerint – pszeudo-molière. A darab központi alakja Blondin Gáspár „kiábrándult nagyábrándi lakos”, aki negyvenéves munkanélküli, és aki egy, a feleségével átveszekedett este után bezárkózik a budiba és öngyilkossággal fenyegetőzik. A normalitás szabályai ellenére környezete bíztatja őt esztelen tervében, ugyanis mindenki az ő halálában látja saját boldogulásának lehetőségét. Közben váratlan látogatók jelennek meg a háza körül, és furcsábbnál furcsább ajánlatokkal bombázzák az öngyilkosjelöltet. Lassan, de biztosan válik teljes káosszá a Blondin-házaspár élete. A Tasnádi-fivérek jegyezte kortárs magyar dráma és a belőle készült színházi előadás, napjaink jellegzetes karaktereivel és szellemes formában feldolgozott problémamegoldási stratégiáival felhőtlen, felszabadult színházi élményt kínál.

 A Finito rendezője Tasnádi Csaba, játékmestere Csiki Zsolt, látványtervezője Varjas Zsófi, zeneszerzője Szemenyei János, balettmestere Gabriela Tănase; az előadás ügyelője és súgója Dobos Kata.

Szereplők: Lőrincz Ágnes – Poór Lili-díjas, István István, Kovács Éva – Poór Lili-díjas, Gaál Gyula, Nagy Orbán, Gál Ágnes Rappert-Vencz Gábor – Kovács György-díjas, Varga Sándor, Bándi Johanna, Bodea Tibor, Marosszéki Tamás, Poszet Nándor, Crăciun Catinca m. v., Vadnay Dorka Kincső m. v.

 

Jegyek a színház Horea úti jegypénztárában válthatók hétköznap 10 és 17 óra között, vagy előadások előtt egy órával; bővebb információkért a 0261-712106-os telefonszámon vagy a szervezes@harag.eu e-mailcímen lehet érdeklődni.

 

Az előadást román felirattal játssza a társulat.