Ismét a Spectrumban a budapesti Nemzeti

Ismét a Spectrumban a budapesti Nemzeti

Két előadással is Marosvásárhelyen vendégszerepel a Budapesti Nemzeti Színház január végén. Szergej Medvegyev több mint száz alkalommal előadott Fodrásznő című drámáját, valamint a Hoztam valamit a hegyekből című Mezei Mária-estet láthatja a nagyérdemű a Sepctrum színpadán.

Nincs egy éve, hogy a Budapesti Nemzeti színészei felléptek a Spectrum Színházban, most újra vendégül látja őket a marosvásárhelyi teátrum január 27-én és 28-án.

 

Hoztam valamit a hegyekből

Tóth Auguszta előadásában kerül színpadra a Hoztam valamit a hegyekből című Mezei Mária-est január 27-én, pénteken 19 órától. Az est az 1909 és 1983 között élő színésznőt idézi meg, azt az Érdemes és Kiváló művészt, aki a  30-as évektől a magyar filmgyártás egyik csillaga is volt, a háború után többen között az Édes Anna, A Noszty fiú esete Tóth Marival, Mici néni két élete, Tiltott terület című filmekben játszott.

Azt mondják, egy ember addig él, amíg emlékeznek rá. Vajon Mezei Máriára hányan emlékeznek napjainkban? És hogyan? A „kecskeméti, franciás Mezeire”, aki remekül játszott kokottokat…, aki színésznő akart lenni, és az lett. Díva, Vörös Démon, Femme fatale! Vajon igazán ezt akarta és így? Valójában milyen ember volt? Hogyan élte mindennapjait? Kit és hogyan szeretett? Boldog volt-e, mint nő, mint ember, mint művész? Eleget tett-e a maga elé kitűzött, vállalt feladatának: szeretetben, szeretettel élni? Sok-sok kérdés, melyekre kutatva életét sem kaptunk egyértelmű választ. Nehéz utat vállalt, míg végül sikerült révbe érnie hű társával oldalán, mindennap megharcolt szeretetben, harmóniában önmagával, békében a világgal.

„Régóta és sokszor az utamba került Mezei Mária: vagy úgy, hogy dalait énekelhettem, vagy úgy, hogy egy könyvet kaptam róla… Ismeretlenül is megszerettem. Estemmel izgalmas kalandozásra hívom, várom Önöket. Fedezzük fel együtt – sok zenével, humorral és iróniával fűszerezve – e csodálatos Asszony, Ember, Művész életét” – mondja Tóth Auguszta önálló estjéről.

Fodrásznő

A Spectrum Színház színpadán látható január 28-án, szombaton 19 órától a Fodrásznő. A Budapesti Nemzeti Színház előadása, a Szergej Medvegyev által íródott dráma már a századik előadást is megélte.

A boldogság után vágyódó nő sorsának egyetemes problémáit fogalmazza meg a kisemberek tragédiáját gogoli groteszkséggel ábrázoló drámai szöveg, a Fodrásznő. A derűbe, a szeretetbe csomagolt fájdalom, amely a rendező, Viktor Rizsakov színházi nyelvének egyik jól felismerhető sajátossága, az emberi vágyak és a rideg valóság között feszülő ellentmondást emeli költői szintű látomássá. Az előadás minden korosztály érzékeny rétegét képes megszólítani, részvétre és életének újragondolására késztetni.

Az előadás rendezője a kortárs orosz színházi élet egyik emblematikus figurája, a „Kiszlorod” (Oxigén) elnevezésű színházi mozgalom elindítója, a rendezőként és színházi pedagógusként is ismert Viktor Rizsakov. A szakmai zsűri döntése alapján a Fodrásznő nyerte 2010-ben a X. POSZT legjobb előadásának díját, a címszereplő Szűcs Nelli pedig a legjobb női alakítás díját kapta a Maszk Színészegyesülettől.

 

Szereplők: Szűcs Nelli, Trill Zsolt, Tóth László, Kristán Attila

Rendező: Viktor Rizsakov

A Budapesti Nemzeti Színház vendégelőadásaira elővételben jegyet vásárolni lehet awww.biletmaster.ro oldalon, vagy a Spectrum Színház Rózsák tere 13. szám alatti helyszínén hétköznaponként 9.30 és 11.30 között, illetve az előadás kezdete előtt. Telefonos helyfoglalás is lehetséges a 0744-301.875-ös telefonszámon, naponta 9 és 14 óra között.