Ioan Victor Frunză rendezésében mutatja be a IV. Henriket a temesvári színház

Ioan Victor Frunză rendezésében mutatja be a IV. Henriket a temesvári színház

A temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház Társulata március elején Ioan Victor Frunză vezetésével viszi színre Luigi Pirandello remekművét. Az előadás díszletét Adriana Grand álmodta meg, valamint a zene- és hangvilágot Cári Tibor jegyzi. Az egy évtizedes szünet után, a produkció a társulat és a fent említett alkotópáros, Ioan Victor Frunză és Adriana Grand találkozásának eredménye.

Luigi Pirandello 1929-ben írt drámája egy fiatal arisztokratát helyez a középpontba, aki egy szerencsétlen balesetet követően abban a tévképzetben tért magához, hogy ő tényleg IV. Henrik a középkori német-római császár.

A címszerepben Balázs Attila látható, míg a színház művészei közül Szabó Enikő, Bandi András Zsolt, Éder Enikő, Lőrincz Rita, Molnos András Csaba, Aszalos Géza, Kiss Attila, Csata Zsolt, Tar Mónika, Vass Richárd, Molnár Bence, Mihály Csongor és Lukács Szilárd játszik az előadásban. A zenei aláfestést egy tizenöt tagú zenekar szolgáltatja Cári Tibor vezénylése alatt.

A temesvári magyar Társulat és Victor Ioan Frunză egy évtizeden át tartó közös munkája a Színház történetének egyik legtermékenyebb időszakának számít. Ebben a periódusban olyan országos sikernek örvendő előadások születtek, mint a Lorenzaccio (1998), a Lecke (2001), a Kommunizmus története elmebetegeknek (2003), a Hamlet (2003, 2004), majd  a Rosencrantz és Guilderstern halott, mely 2009-ben megkapta a legjobb előadásnak járó UNITER-díjat.