Intézményesített fiatalok számára projektet szervez az Osonó Színházműhely

Intézményesített fiatalok számára projektet szervez az Osonó Színházműhely

Október és november folyamán zajlik a VISSZHANG A SAROKBÓL elnevezésű művészeti- szociális projekt, amelyben a független társulat negyven, a gyerekjogvédelemhez tartozó fiatallal dolgozik együtt. A komplex közösségi eseménysorozat a Román Nemzeti Kulturális Alap/Administraţia Fondului Cultural Naţional támogatásával, valamint a Kovászna Megyei Szociális Ellátási és Gyermekvédelmi Vezérigazgatóság és a Hargita Megyei Szociális és Gyermekvédelmi Vezérigazgatóság partnerségével jött létre.

A Sepsiszentgyörgyön és Csíkszeredában zajló projekt célja a fiatalok művészetre való ráhangolódásának elmélyítése és a befogadás érzékenységének segítése a különböző alkotó, művészeti és kommunikációs tevékenységekbe való bevonás által. A két hónap során olyan film-, színház és fotóművészeti eseményekre kerül sor, amelyekbe a fiatalok gyakorlatban is bekapcsolódhatnak.  A képzőművészeti és színházi előadások megtekintése mellett, portrékiállítás és dokumentumfilm létrehozására valamint műhelyfoglalkozásokon való részvételre is sor kerül.

A negyven fiatal számára két hétvégén vezet színháznevelési foglalkozást a társulat két tagja, Fazakas Misi és Mucha Oszkár, valamint a partnerek részéről Szopos Rita és Dósa Csaba. Ezek az intenzív hétvégék főként az együttműködést és a csapatépítést erősítik, de nagy hangsúlyt fektetnek az önismeretre és a személyiségfejlesztésre is.

A projekt egyik terméke egy dokumentumfilm létrehozása, amelyben a fiatalok elmesélik életútjukat, az identitásukat meghatározó fontosabb eseményeket, a múltjukat és azt, ahogyan önmaguk jövőképét látják. Ezzel párhuzamosan a fiatalokról portréfotó- sorozat is készül, amelyek az általuk kiválasztott idézetekkel együtt Csíkszeredában és Sepsiszentgyörgyön lesznek kiállítva az ősz folyamán.

A projekt támogatni kívánja az intézményesített fiatalok azon törekvéseit, hogy megtalálják életcéljukat, hiszen a speciális helyzetük miatt sokszor bizonytalanokká és kiszolgáltatottakká, valamint a társadalom által kirekesztettekké válnak.

A Román Nemzeti Kulturális Alap/Administraţia Fondului Cultural Naţional fontosnak tartja leszögezni, hogy az általa támogatott projektek nem tükrözik szükségszerűen az álláspontjukat, és nem vállalják a felelősséget a projekt tartalmáért, illetve azért ahogyan a projekt eredményei felhasználásra kerülnek. A program tartalmáért és hatékonyságáért az Osonó Színházműhelyt terheli minden felelősség.