Infinite Dance Festival első két napja

Infinite Dance Festival első két napja

Október 20-25. között negyedik alkalommal szervezi meg a nagyváradi Szigligeti Színház az Infinite Dance Festivalt. A táncművészet sokszínűségét bemutatását célzó eseménysorozat első két napján két nagyszínpadi és egy stúdióelőadást láthatott a közönség.

A fesztivál megnyitóján Czvikker Katalin főigazgató az elmúlt időszak nehézségeire hívta fel a figyelmet, és megköszönte mind a társulatoknak, mind pedig a közönségnek azt, hogy az akadályok és a bizonytalanság ellenére is jelen vannak, és támogatják a színházi tevékenységeket. Dimény Levente, a fesztivál művészeti vezetője elmondta: „Az elmúlt időszakban megtapasztaltuk, hogy milyen hiányosságai vannak az online találkozásnak. Ennek fényében most bátran kijelenthetjük, ünnepi hétnek nézünk elébe, amelynek középpontjában a személyes találkozás fontossága áll”. 

Az Infinite Dance Festival nulladik napján a GG Tánc Eger és a Nagyvárad Táncegyüttes koprodukciójának, a Diótörőnek a nyilvános főpróbáját láthatta a közönség. A Csajkovszkij örökbecsű zeneművére színpadra vitt alkotás a közismert történetet új szemszögből mutatja be: Topolánszky Tamás és Györfi Csaba koreográfiája ötvözi a klasszikus és kortárs balett-elemeket a cirkuszművészettel, hiszen Drosselmayer, a varázsló figurája bűvésztrükköket és idomár-mutatványokat mutatott be a színpadon.

A fesztivál első napján, a GG Tánc Eger Bolero című, háromrészes táncelőadását tűzte műsorára a színház. A három koreográfiát Maurice Ravel francia zeneszerző ismert és kevésbé ismert zeneműveire komponálva mutatta be a társulat; a különböző részeket a közös téma – a környezetvédelem és az emberi kapcsolatok fontossága – köti össze. Az est további részében a TranzDanz mutatta be Noir című, kortárs mozgásszínházi előadását a Szigligeti Stúdióban.

Az Infinite Dance Festival következő napjaiban a romániai és a magyarországi táncos szakma olyan kiválóságai lépnek színpadra, mint a Contemporary Creative Dreamers, a Duda Éva Társulat, vagy éppen Frenák Pál Társulata. Az előadásokról és a műsorról bővebben az idf.szigligeti.ro weboldalon olvashatnak az érdeklődők. Jegyek a színház jegypénztárában, illetve online, a www.biletmaster.ro honlapon kaphatók.

Az első két nap videóösszefoglalói:

  1. Nap: https://www.youtube.com/watch?v=jhF6pEbl1uo

Nap: https://www.youtube.com/watch?v=KTBAY-oEr0g&t=4s&ab_channel=SzigligetiSz%C3%ADnh%C3%A1z