Indul a pulzArt 2 a játékosság jegyében

Indul a pulzArt 2 a játékosság jegyében

Játékra hívja a pulzArt kortárs összművészeti fesztivál a sepsiszentgyörgyieket és az ideérkező vendégeket – a szerdán nulladik nappal kezdődő rendezvény programjait, koncepcióját ismertették a szervezők kedd déli, játékosan induló sajtótájékoztatójukon.

Ma már várjuk a pulzArt fesztivált, különösen a fiatalokat és a modern művészetek kedvelőit mozgatta meg  a tavaly kezdeményezett rendezvény, bízunk abban, hogy idén is sikeres lesz a Sepsiszentgyörgy Székelyföld Kulturális Főváros program központi eseménye. Jó időszak is az ősz, hiszen a közönség úgymond kiéhezett a színházi előadásokra, amelyből a pulzArton igencsak nagy lesz a kínálat, hiszen idén a Játék éve van” – fogalmazott Sztakics Éva alpolgármester, megköszönve a szervezőknek lelkes munkájukat.

Fotó: Vargyasi Levente

Nemcsak a színészi játékot, de a hétköznapok játékát, a játékosságot is szerettük volna körbejárni a programokkal, hiszen van ilyen értelmezése a játék fogalmának – mondta el Barta Mónika a fesztivált szervező Városimázs Iroda vezetője,  ennek megfelelően idén a hagyományos megnyitó helyett csütörtökön a déli órákban rendhagyó játékra hívják a sepsiszentgyörgyieket a központi parkban, főleg a gyerekeket, családokat, de játékot kedvelő felnőtteket is szívesen látják. Az előkészületek megkezdődtek, egyre több sétányon tűnnek fel a pityköves játékok, a twisterek, készülnek a pókhálós, fakarikás játékok is, amelyeket szabadon ki lehet próbálni. „Szeretnénk mindenkihez eljuttatni üzenetünket, ezért is osztogatunk a városban papírból hajtogatott sótartókat, újabb játékba hívjuk a város lakóit. A pulzArt fesztiválon egyébként a személyes találkozás is kiemelt szerepet kap, az író-olvasó találkozók mellett Mucsi Zoltánnal, Nagy Józseffel, Fehér Ferenccel is lesz közönségtalálkozó. Új kiállítóteret is avat a pulzArt fesztivál, a nulladik napon a Köntés Kiállítótérben (Csíki utca 5A) nyitjuk meg Henning János és Kiss Bence alkotópáros Ő is én című tárlatát. Ebben az évben hangsúlyosan jelen vannak a fiatal alkotók, bemutatkoznak a marosvásárhelyi Művészeti Egyetem látványtervező szakos diákjai, de ebbe a sorba illeszthető  a Nagy Botond  Godot és Hamlet adaptációja, vagy Mia Wyss kínai rendező performatív estje, amely egy sepsiszentgyörgyi – svájci koprodukció lesz” – ismertette az újdonságokat Barta Mónika. Az Ex Charta a fiatalok helyszíne lesz, ahol többek között  az egyedi stílusáról híres angliai Reeps One és a vonósnégyessel fellépő japán Anchorsong, avagy Masaaki Yoshida, mindketten világszerte elismert előadók érkeznek a pulzArtra.

Márton Imola, az M Studio vezetője elmondta, színházi szempontból rendkívül széles palettát ölel fel a pulzArt, a tárgyszínházi, dokumentum-színházi előadásoktól a prózai, táncszínházi és táncperformance-ig minden stílusból kapunk ízelítőt. „A Woyzeckből számos feldolgozás született, de ennyire sajátos, a képzőművészet, a performance, a fizikai és mozgásszínház szerves egységét megvalósító produkció, mint a Nagy József Jel színházi előadása nem nagyon van. Fehér Ferenc autodidakta táncos, fellépései kilencven százalékban külföldön  vannak, rendkívül szuggesztív, virtuóz táncművészről van szó. Az Odeon Színház előadása azért is izgalmas, mert Gianina Cărbunariu rendezte, aki megteremtette Romániában a dokumentarista színházat. A svájci Baccala Clown produkciója több mint bohóc előadás, tele van színházi elemekkel. Tárgyszínháznak nevezte el a Bárka Színház az Odüsszeusz szemeteslapáton című produkcióját” – sorolta a színházi kínálatot Márton Imola.

A szeptember 10-14 között zajló fesztivál helyi költségvetésből 120. 000 lejt kapott, míg a Nemzeti Kulturális Alap egy millió forinttal támogatja, jegybevételekből ideális esetben 20 ezer lejre számítanak a szervezők. A rendezvény teljes programját és a fellépők bemutatóját a www.pulzart.ro honlapon találják.

***

Reeps One egy akusztikus hangszer, egy zenét beszélő ember, mely megállja a helyét még a legenergetikusabb djvel szemben is. 2010 végére már másodszor magáénak tudhatta a brit beatbox bajnokság fődíját és a Foreign Beggars-el, illetve a Prodigy zenekarral turnézott. És mindezt loop pedál nélkül. Újabban, Reeps összhangba próbálja hozni a vizuális világot a zenével, a cymatics (hanghullámok keltette formák) segítségével, ugyanis hangjával egyben videó anyagot is kreál, manipulál, ámulatba ejtve a közönségeket egyedi stílusával.

Anchorsong, avagy Masaaki Yoshida, világszerte elismert előadó egyedi élő műsorai miatt, melyet a hallgatók eképp jellemeztek: „mintha egy festőt figyelnél, ahogy a fehér vászonra rajzol”, oly módon alkotja elektronikus zenéjét egy MPC2500 sampler és egy digitális billentyű segítségével. Habár főképp szóló műsorokat ad elő, gyakran vonósnégyessel lép színpadra, aminek a hatása igazán elbűvölő. Londonban töltött 5 éve után hazaköltözött Tokyoba 2013-ban, majd 2014-ben a BBE Recordings kiadóhóz szerződtette magát, ahol a „Mawa EP” jelent meg augusztus 18-án. A lemez Európában csak két helyen kerül élő bemutatásra. Az egyik közülük a pulzArt, ahol helyi vonósnégyessel lép színpadra.

Szervezők: Sepsiszentgyörgy Polgármesteri Hivatala, Tamási Áron Színház

Társszervezők: M Studio Mozgásszínház, Bod Péter Megyei Könyvtár, Tone Troopers Audio-Vizuális Egyesület

Partnerek: Kovászna Megye Tanácsa, Kónya Ádám Művelődési Ház, Háromszék Táncegyüttes, Cimborák Bábszínház,  Romániai Képzőművész Szövetség Sepsiszentgyörgyi Fiókja, Magma Kortárs Művészeti Kiállítótér, MUKKK Kulturális és Ifjúsági Egyesület, Kónya et Kónya Ponopol, Tein Teaház, Szépírók Társasága

Támogató: Nemzeti Kulturális Alap (NKA)