????????????????????????????????????

Indul a HolnapUtán Fesztivál

Június 3-án a Miskolci Nemzeti Színház Feketszárú cseresznye című zenés előadásával indul a Szigligeti Színház által szervezett HolnapUtán Fesztivál kilencedik kiadása. A nemzetközi kitekintésű fesztivál célja, hogy a magyar nyelvű színjátszás kiemelkedő alkotóműhelyeinek előadásaival ismertesse meg a nagyváradi közönséget. Az idei kiadás programjának gerincét ezúttal olyan előadások alkotják, amelyek a színház és zene szerves összefonódására építenek. 

A fesztivál első napján látható Hunyady Sándor-darab az első világháború traumáját dolgozza fel. A trianoni békeszerződés idején játszódó történet nem csupán egy szerelmi szálat bont ki; a határok és a politikai viszonyok átrendeződésének következményei akaratlanul is beszivárognak a mindennapi életbe, Hunyady megmutatja, hogyan befolyásolják a körülmények az egyéni emberi magatartást. Az előadás különlegessége az élő zene, melyet a Babra zenekar biztosít. Az együttes a déli szláv népek és a Balkán ezerarcú zenei hagyományait éleszti újjá.

A fesztivál második napján, június 4-én, 19 órától különleges koncertszínházzal készülnek a közönség számára a Szigligeti Színház és a Regina Maria Színház művészei. Magyar és román művészek együtt fognak zenélni, hogy felhívják a figyelmet a nagyváradi kulturális életet tervek veszélyességére. A többnyelvű, zenés művészi kiáltványra kedvezményes, 10 lej értékű jegyek kaphatók.

A fesztivál harmadik napján, június 5-én, 17 órától a Szigligeti Társulat A tigris című előadását tekintheti meg a közönség. Ezt követően, 19 órától a Szigligeti Színház nagyszínpadán a Temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház Kilenc című musicaljét tűzik műsorra a szervezők. A Tony-díjas broadway-sikert Györfi Csaba állította színpadra, a történet pedig egy filmrendező művészi és életválságát mutatja be sok humorral, iróniával és fülbemászó dallamokkal.

A fesztivál negyedik, utolsó napján, június 6-án, 19 órától a Szigligeti Színház nagyszínpadán először vendégszerepel az Újvidéki Színház társulata. A vajdasági magyar társulat Pintér Béla és Darvas Benedek kultikussá váló darabját, a Parasztoperát hozzák el Nagyváradra. A darab egy archaikus történeten alapul, amelyben a vérfertőzés, a gyilkosság és az eltitkolt utódlással kapcsolatos klasszikus elemek vegyülnek a magyar népballadák sajátos motívumainak. Az operaként és annak stílusparódiájaként is működő előadás alapját zeneileg az erdélyi magyar népdalok képezik, ugyanakkor barokk és rockzenei elemeket is felfedezhetünk a Keresztes Attila által rendezett produkció zenei szövetében.

A szervezők felhívják az érdeklődők figyelmét, hogy a szombati és vasárnapi nagyszínpadi produkciókra, tehát a Kilenc musicalre, illetve a Parasztopera című előadásra az előző évad fel nem használt bérletei is érvényesíthetők. Továbbá a HolnapUtán Fesztivál nagyszínpadi előadásaira kedvezményes árú bérlet is váltható. Jegyek a jegypénztárban és online is kaphatók, bérletek a színház jegypénztáraiban igényelhetők, ugyanitt van lehetőség a fel nem használt bérletek érvényesítésére is.