Indul 2019/2020-as évad Nagyváradon

Indul 2019/2020-as évad Nagyváradon

Tizenhárom új bemutatóval, az Erdélyi Magyar Hivatásos Bábszínházak Fesztiváljának (FuxFeszt) negyedik, illetve a HolnapUtán Fesztivál nyolcadik kiadásával és számos kiegészítő programmal várja nézőit a Szigligeti Színház a 2019/2020-as színházi szezonban. A nagyváradi teátrum 119. évada az építkezés jegyében fog telni, hiszen már javában zajlanak a Szigligeti Színház nagyszínpadának felújítási munkálatai.

Megújuló színpadtechnika

A Bihar Megyei Tanács által elnyert európai uniós projekt nyomán 2019 decemberéig ütemezett munkálatok során a színpadi deszkázat teljes cseréjére, ügyelői, valamint hang- és fénytechnikai rendszer fejlesztésére, a zsinórpadlás részleges gépesítésére, valamint süllyesztők és egy forgószínpad beszerzésére is sor kerül. A Romanian-Hungarian cross-border incubator for performing arts nevet viselő projekt főpályázója a debreceni Csokonai Színház, a partnerek pedig Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata, illetve a nagyváradi Szigligeti Színház. A projekt összértéke 7 495 587,00 euró, ebből a Szigligeti Színház része 1 029 546 euró, ami három komponensből áll össze: 824 048,61 euró az Európai Regionális Fejlesztési Alap vissza nem térítendő támogatása, 126 031,55 euró a román állam hozzájárulása, 79 465,84 euró pedig a Szigligeti Színház önrésze.

A 2019/2020-as évad első felére ütemezett munkálatok idején a Szigligeti Színház előadásait a Szigligeti Stúdióban és az Árkádia Színházban láthatja a közönség.

Magyar évad a stúdióban

A Szigligeti Színház új évadát a szeptember 21-ei magyar dráma napi események nyitják, amelynek keretében többek között felolvasószínházi formában viszi színre a Szigligeti Társulat Ady Endre egyetlen drámáját.  Az ünnepi esemény egyben a Szigligeti Stúdióba meghirdetett magyar évad kezdetét is jelzi, amelynek repertoárján a magyar drámairodalom olyan kiváló alkotásai kapnak helyet, mint Szabó Magda ifjúsági regényének színpadi változata, a Tündér Lala (rendező: Tóth Tünde), vagy Szép Ernő egyik leghíresebb szerelmi története, a Lila ákác. Az évad második felében kerül sor a dráMázat IV. nyertes drámájának bemutatójára: O. Horváth Sári Gyerekjáték című szövegét Szilágyi Bálint viszi színre.

Az évad során, a Nagyvárad Táncegyüttes 2019 őszén mutatja be a Könczei Árpád által rendezett Amikor a pásztor… című folklórelőadást, 2020 márciusában pedig Fekete István örök klasszikusával, generációk kedvencével, a Vuk táncszínpadi átiratával (rendező: Györfi Csaba) készül a társulat.

Jubileumi évad a Lilliput Társulatnál

A nagyváradi magyar művészi bábjátszás hetvenedik évfordulóját ünnepli a 2019/2020-as évadban a Lilliput Társulat, amelynek jubileumi évadát a FuxFeszt negyedik kiadása indítja. A szeptember 30. – október 5. között sorra kerülő találkozón az erdélyi magyar hivatásos bábtársulatok előadásai mellett jelen lesznek Magyarország elismert társulatai, bábszínházi alkotói is, köztük a zalaegerszegi Griff Bábszínház, a Fabók Mancsi Bábszínháza, a MárkusZínház, Pályi János, Markó-Valentyik Anna, a Vojtina Bábszínház, illetve a Bozsik Yvette társulat.

A Lilliput Társulat jubileumi évadát a Szabó Attila által rendezett A boldogság madara nyitja. Ezt követően Urbán Gyula, Blattner-díjas rendező, a magyar bábszínházi alkotók kiemelkedő egyénisége rendezi Petőfi Sándor János vitézét. Az évad második felében Szabó J. Viktor kortárs ifjúsági darabot állít színpadra Csillagszív címmel, Seres Lajos, a bábszínház alapító tagja, a színház Életműdíjasa pedig Matvejev klasszikusát, A csodálatos kalucsnit rendezi.

 

 

 

 

Nagyszínpadi bemutatók

A Szigligeti Színház nagyszínpadi bemutatóinak sorát, az előzetes tervek szerint Jacobi Viktor Sybill című nagyoperettje nyitja. Sybill, a párizsi énekesnő, valamint Petrov hadnagy, az orosz nagyherceg és felesége szövevényes szerelmi történetét szilveszter este láthatja először a közönség. Az előadást a magyar zenés színház feltörekvő rendezőtehetsége, Tárnoki Márk viszi színpadra.

A Népek tengere sikerét követően ismét nagyszabású előadással készül a Nagyvárad Táncegyüttes 2020 első hónapjaiban. A Katonaének című folklórelőadást Mihályi Gábor, a Magyar Állami Népi Együttes művészeti vezetője rendezi.

A nagyszínpadi bemutatók sorátt Heinrich von Kleist egy ritkán játszott darabja, a Rómeó és Júlia-történetet fekete humorral megidéző A bosszú (A Schroffenstein család) folytatja. Az előadást a Junior Prima-díjas Kovács D. Dániel rendezi. A 2019/2020-as évad utolsó bemutatójaként Balogh Attila viszi színre az Y című új magyar musicalt, amelynek középpontjában az Y generáció, azaz a digitális bennszülöttek konflikutsai, jellegzetes élethelyzetei állnak.

Bérletek

A bérletértékesítési időszak szeptember 10-től november végéig tart, a Szigligeti Színház szabadbérletei ugyanakkor egész évadban megvásárolhatók. Újdonság, hogy a bérletek, a felújításra való tekintettel, egy-egy szabadon választott stúdióelőadásra is érvényesíthetők. További információk a Szigligeti Színház jegypénztárában, valamint online, a színház Facebook-oldalán, illetve a www.szigligeti.ro weboldalon kaphatók.

A szervezők ugyanakkor felhívják az érdeklődők figyelmét, hogy a  jegypénztár új helyszínen, a Szigligeti Stúdióval szemben, a Moszkva utca 7. szám alatt várja az érdeklődőket. A 2019/2020-as évadban a következőképpen változik a színházi jegypénztár nyitvatartása:

Hétfő: zárva

Kedd, csütörtök: 10-19

Szerda, péntek: 13-19

Egy órával az előadások előtt.