Ilyen volt eddig, ilyen lesz a színházi évad Szatmáron

Ilyen volt eddig, ilyen lesz a színházi évad Szatmáron

A Szatmárnémeti Északi Színház számára is meglehetősen nehezek voltak az elmúlt hónapok, az évadtervezést megannyi bizonytalanság itatta át. Ennek ellenére készültek és készülnek produkciók, amíg a társulat nem játszhatott közönség előtt, a színpadon több előadás próbája, előkészítése folyt.

Az évad kezdetén, még szabadtéren mutatta be a társulat a Tasnádi István Paravarieté című előadását, Balázs Attila, a Temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház igazgatójának a rendezésében. A produkcióból terveink szerint előadóteremben játszható változat fog készülni az évad folyamán.

A Szatmárnémeti Északi Színház harag György és Mihai Raicu Társulata szintén az évad elején mutatta be a Székely Csaba Négy politikai gyerekdarab című írása alapján készült produkciót. Ándi Gherghe rendező kétnyelvű előadást hozott létre, amelyben a négyből három történetet vitt színpadra A 0. Kilométerkőnél címmel.

Január 22-én a magyar kultúra napján mutatta be László Miklós nagy sikerű és rendkívül népszerű Illatszertár című darabja alapján készült előadást. A három felvonásos vígjáték rendezője Márkó Eszter, a társulat egykori, de rendszeresen – színészként vagy rendezőként – visszatérő tagja.

Újabb bemutatók

Sajnos a járványügyi előírások nem tették lehetővé, hogy bemutassuk közönségünknek a Conor McPherson darabja alapján színpadra vitt A gát című produkciót, Ovidiu Caița, az Északi Színház Mihai Raicu Társulatának művészeti igazgatója rendezésében. A bemutató dátuma február 26, péntek.

Folynak az előkészületei a társulat Radnóti-estjének. A pódiumest szereplője Szabó János Szilárd, a társulat legújabb tagja lesz, rendezője pedig Kovács Éva, a Harag György Társulat örökös tagja, illetve művészeti tanácsadóként közreműködik Szugyiczky István, szintén örökös tagunk. A „…dögölj meg, dögölj meg hát világ…” című produkció pontos bemutatási dátuma egyelőre egyeztetés alatt áll.

Szintén stúdióelőadás a Lélegezz! című produkció. A kétszereplős előadásban Frumen Gergő és Moldován Blanka lesz látható. Duncan Macmillan darabjában a Férfi és a Nő azon rágódnak, hogy vállaljanak-e gyereket. Az előadás művészeti tanácsadója Bessenyei Gedő István, a Harag György Társulat művészeti igazgatója.

Az évad folyamán kerül sor a 2019/2020-as évre tervezett és előadási főpróbáig jutott produkciójának a bemutatására is. Arthur Miller Az ügynök halála című darabját Bérczes László vitte színre Szatmárnémetiben, Czintos Józseffel, a társulat örökös tagjával a főszerepben.

Bocsárdi, Tagirovsky, Albu

Az évad folyamán visszatér Szatmárnémetibe Sardar Tagirovsky – aki február 10-én meg is kezdte a Csongor és Tünde című darab olvasópróbáit, illetve Bocsárdi László is, aki egy kortárs alkotást, Oleg Presznyakov és Vlagyimir Presznyakov: Csónak avagy előttünk az özönvíz című darabját rendezi.

Az évad a tervek szerint Albu István Woyzeck-rendezésével zárul, Nagy Csongorral a főszerepben.

Műsoron marad továbbá a társulat több népszerű előadása: Szőcs Géza kortárs történelmi drámája, a  Raszputyin (r. Sardar Tagirovsky) a klasszikus magyar komédia, a Hippolyt, a lakáj (r. Bessenyei Gedő István és Bordás Attila), Ray Cooney vígjátékai a Család ellen nincs orvosság és a Pénz az égből (r. Lendvai Zoltán). A stúdióelőadások közül műsoron marad a Dragomán György írásai alapján színpadra vitt Vasvonó (r. Frumen Gergő) és Jordi Garcelan nevettető vígjátéka, a Burundanga, avagy a maszk, a baszk meg a cucc (r. Csábi Anna), illetve Tóth- Máthé Miklós Én, Károli Gáspár című monodrámája Varga Sándorral a főszerepben. A gyermekeknek szánt nagyszínpadi előadások körül műsoron marad David Walliams  Gengszter Nagyija, Nagy Regina rendezésében. 

A Brighella Bábtagozatnál

A Harag György Társulat Brighella Bábtagozata az idei évben már bemutatta a Benedek Elek meséje alapján színpadra vitt Az égig érő fa című előadást (r. Nagy Regina), illetve zajlanak az előkészületei a Cérnácska, szabócska című előadásnak, melynek írója és rendezője Nagy Regina. A folytatásban a bábtagozat az Ihók és Mihók és más bolondságok című előadást is bemutatja. G Szász Ilona írását Bartal Kiss Rita viszi színre Szatmárnémetiben.

A bábtagozat műsoron tartja a Ciróka című babaelőadást Bandura Emese tagozatvezető rendezésében, illetve Dániel András kufli-meséi alapján létrehozott Egy kupac kufli című előadást, Rumi László rendezésében. Műsoron marad továbbá a Kiskakas gyémánt félkrajcárja (r. Nagy Regina), a Szészabadító (r. Bartal Kiss Rita), a Mosó Masa mosodája (r. Sramó Gábor), a Tündérpereputty (r. Nagy Regina) és a többszörösen díjazott Ende-mese, a Történet a tálról és a kanálról (r. Schneider Jankó) című bábelőadás is.