Ilma Rakusa Kolozsváron

Ilma Rakusa Kolozsváron

Ilma Rakusa, a kortárs európai irodalom egyik legismertebb képviselője a Kolozsvári Állami Magyar Színház felolvasó-színházi sorozatának legújabb vendége. Első ízben jár Erdélyben – különleges és igen jelentős alkalom tehát személyesen is megismerkedni vele. „Közöttünk ő az egyetlen európai”, írta róla Iris Radisch a Die Zeit kritikusa, ezzel fejezve ki Ilma Rakusa legendás nyelvtudását, kifinomult műveltségét. Luc Bondynak Csehovot fordít németre, de az orosz irodalom beható ismeretén túl (szlavisztikát tanít a zürichi egyetemen) sok kelet-európai íróval ismertette meg a német olvasót Danilo Kištől Nádas Péterig. De nemcsak fordítóként, hanem regények és tüneményes mélységű és gazdagságú esszékönyvek szerzőjeként is ismerik és tisztelik világszerte. Magyarul két könyve látott napvilágot, a Rengeteg tenger című regénye, amely a svájci könyv legrangosabb díját nyerte el, a Schweizer Buchpreist, és a Lassabban! című kiáltvány-esszéje, amelyet, amiképpen a könyv alcíme jelzi, a „kifulladás, az akceleráció és más túlzott követelmények ellen” írt. A felolvasóest különössége, hogy Ilma Rakusa magyarul fog beszélgetni az est két házigazdájával, Láng Zsolttal és Visky Andrással, hiszen magyar az anyanyelve, és kiválóan beszél magyarul. Két felkavaróan erős, a nő-férfi viszonyt elemző dramolettjét Albert Csilla és Dimény Áron adja elő. Kihagyhatatlan est: Ilma Rakusa minden kétséget kizárva az európai irodalom kortárs klasszikusa.

Az Utazások és dramolettek című felolvasó-színházi produkcióra és az ehhez kapcsolódó beszélgetésre április 28-án, kedden 20 órától kerül sor a KÁMSz stúdiótermében. Egy jegy ára 10 lej, diákok és nyugdíjasok számára 5 lej.

Jegyek vásárolhatók a színház jegypénztárában, naponta 10-13 és 16.30-18.30 között (tel.: 0264-431986 – FIGYELEM! Megváltozott telefonszám!), valamint a www.biletmaster.ro oldalon.