Ifjúsági vendégelőadás az Ariel Színházban

Ifjúsági vendégelőadás az Ariel Színházban

Január 30-án 13 és 17 órától, január 31-én 10 és 14 órától a pécsi Bóbita Bábszínház AZ ABLAK című ifjúsági előadásával látogat el az Ariel Színházba. Bár az előadásban bábok is felbukkannak – ez nem „bábszínház”, hanem „igazi” stúdióelőadás. Az előadás végén a fiatalok színházi nevelési foglalkozáson vehetnek részt, ahol saját tapasztalataikra és fantáziájukra hagyatkozva alakíthatják a játék menetét.

A foglalkozást az előadás drámapedagógiai képzettséggel illetve tapasztalattal rendelkező színészei vezetik.

Háy János: AZ ABLAK

(a pécsi Bóbita Bábszínház előadása – színház és színházi nevelési foglalkozás 14 éven felülieknek)

A bogyósgyümölcskertész fia című műve alapján  a szövegkönyvet írta: Háy János
Dramaturg: Tóth Zoltán

Zene: Komlóczi Zoltán, Czéh Dániel, Kalocsányi Gábor

Tervezte: Schneider Jankó

Rendezte: Tóth Zoltán

Játsszák: Vadon Judit, Czéh Dániel, Kalocsányi Gábor, Papp Melinda,
Tölgyfa Gergely m.v.,  Komlóczi Zoltán m.v.

Miként képes az ember felállni egy-egy kudarcból? Miként lehet továbbindulni egy-egy hibás döntés után? Mi történik ha a valóság egészen más, mint ahogy elképzeltük – vagy ahogy elképzelték nekünk?

Mindezek a témák hat fiatalember sors-töredékeinek felvillantásán keresztül öltenek alakot: jelenetek a középiskolából, a ballagásról, házibulikról, egyetemről; szerelmi és családi kapcsolatok pillanatfelvételei, kétségek, összeomlások, felállások…

A kortárs nyelven megszólaló jelenetekhez színházi nevelési foglalkozás is kapcsolódik, amelyben a játszó színészek és drámatanárok az érintett korosztályhoz tartozó nézőkkel együtt teszik fel és próbálják megválaszolni az előadás, a játék által felvetett, a jelenlévőket közvetlenül is érintő kérdéseket.

”A másfél órás foglalkozás arról szól, hogy 18-19 éves korunkra egy csomó félelemmel vagyunk megterhelve és nagyon sokszor ezek a félelmek határozzák meg a lépéseinket. A foglalkozás arról szól, hogy egyrészt ezek a félelmek természetes dolgok, nem kell túlkezelni őket, nem kell tőle görcsössé válni, összeroppanni. Ezzel játszunk és dolgozunk közösen.
(…) Olyan visszajelzéseket kaptunk, hogy másnap a gyerekeknek őszinteségi rohama volt, nem lehetett órát tartani, mert arról akartak beszélgetni, hogy mi lesz velük, merre tovább, mi az élet, hogyan kell kapaszkodni, és mi az, ami igazán lényeges.”
(Idézetek a Tóth Zoltán rendezővel készült interjúból)

Az előadás video trailere:
https://youtu.be/EdKLLeEG8tQ

A diák-, szakmai- és nyugdíjas jegy ára 7 lej,  csoportok esetén a kísérő pedagógusoknak ingyenes.
A felnőttjegy ára 14 lej.