Ifjúsági ősbemutató a Harag György Társulat műsorán

Ifjúsági ősbemutató a Harag György Társulat műsorán

Mikó Csaba Boldogságia című ifjúsági steampunkját mutatja be az idei évad utolsó nagyszínpadi előadásaként a Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulata. A darab ősbemutatója 2013. május 10-én délelőtt 11-kor lesz a színház nagytermében. Mikó Csaba ezt a darabot kifejezetten a Harag György Társulat és Csiki Zsolt rendező felkérésére írta. Mikó neve egyébként ismerősen csenghet a szatmári színházkedvelők számára, ugyanis a Testínség című darabját a 2010-2011-es évadban az Ács Alajos stúdióban már láthatták Szilágyi Regina rendezésében.

A szerző és a rendező korábban már dolgozott együtt sikerrel, ugyanis Csiki Zsolt Budapesten, a Szkéné Színházban vitte színre Mikó Kútból mentett királyság című mesejátékát. Csiki Zsoltnak ez az előadás lesz az első erdélyi nagyszínpadi rendezése, ugyanis a szabadúszóként tevékenykedő művész eddig magyarországi és vajdasági színházaknál dolgozott. „A boldogságkeresés végleteit ismerhetjük meg az előadásból, és kiderül, mindenkinek mást jelent a fogalom. Két fiatal felnőtté válásának a története, akik megtapasztalják a boldogságtényezők végleteit, és megértik, csak az egészséges határokon belül lehet boldog az ember” – fogalmazott a produkció kapcsán a rendező-díszlettervező.

 

Van egy ország, neve: Boldogságia. Állampolgárainak hétköznapjait a Szellem ármánykodása árnyékolja be. Boldogságia fennállásának tízedik évfordulóján egy feltaláló család egy félig kész, különösen veszélyes szert készít a hőn szeretett elnöknek ajándékba. Kihasználva a megfelelő pillanatot a Szellem megkaparintja ezt az ajándékot, és elkezdi terjeszteni, ezzel három részre szakítja Boldogságiát. Egy maroknyi csapat elindul, hogy szembeszegüljön a Szellemmel, de nem is sejtik, hogy milyen veszélyek leselkednek rájuk útjuk során…

 

A péntek délelőtti bemutató előadás szereplői: Bándi Johanna, Marosszéki Tamás, Gaál Gyula, Varga Sándor, Nagy Orbán, Kányádi Szilárd, Némethy Zsuzsa, Zákány Mihály, Péter Attila Zsolt és Laczkó Tekla. A produkció dramaturgja Kányádi Szilárd, a díszletet Csiki Zsolt tervezte, a jelmezek Zsigmond Adél munkáját dicsérik. Az előadásban látható video-bejátszások operatőre és vágója Süveg Károly, a produkció technikai munkatársa Végh Balázs, ügyelője és súgója Dobos Kata.

A Boldogságia című előadás a Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulata a 2012-2013-as színházi évadban az ifjúsági- és kisiskolás-bérletesei számára játssza. Az érdeklődők a színház Horea úti jegypénztárában válthatnak jegyet 7 lejes egységáron, hétköznap 10 és 17 óra között, szombaton 10 és 13 óra között, vagy előadások előtt egy órával, illetve online is, a www.biletmaster.ro internetes jegyértékesítő oldalon keresztül. Bővebb információkért érdeklődni a 0261-712106-os telefonszámon lehet.

 

Mikó Csaba

 

BOLDOGSÁGIA

ifjúsági steampunk két felvonásban

 

 

Szereplők

 

Lili……………………………………………………………………………    Bándi Johanna

Péter………………………………………………………………………      Marosszéki Tamás

Elnök………………………………………………………………………..   Gaál Gyula

Parancsnok, Szellem……………………………………………………. Varga Sándor

Prédikátor………………………………………………………………….   Nagy Orbán

Prof………………………………………………………………………….    Kányádi Szilárd

Profné……………………………………………………………………….   Némethy Zsuzsa

Főevő……………………………………………………………………….    Zákány Mihály

Alevő………………………………………………………………………..   Péter Attila Zsolt

Őanyasága………………………………………………………………….  Laczkó Tekla

Vezér………………………………………………………………………..    Gaál Gyula

Segéd………………………………………………………………………..    Némethy Zsuzsa

Utazási ügynök…………………………………………………………… Laczkó Tekla

Kikiáltó……………………………………………………………………..   Zákány Mihály

Rabszolgaárus……………………………………………………………..  Kányádi Szilárd

Karrierista………………………………………………………………….   Péter Attila Zsolt

Teremszolga………………………………………………………………   Péter Attila Zsolt

Apa…………………………………………………………………………..   Gaál Gyula

Anya…………………………………………………………………………   Laczkó Tekla

 

 

dramaturg: Kányádi Szilárd

díszlettervező: Csiki Zsolt

jelmeztervező: Zsigmond Adél

video: Süveg Károly

technikai munkatárs: Végh Balázs

 

rendező: Csiki Zsolt

 

Ügyelő, súgó: Dobos Kata

 

Bemutató: 2013. május 10.