Húzd rá! – Magyar nótaest bemutató a temesvári színházban

Húzd rá! – Magyar nótaest bemutató a temesvári színházban

Karácsony előtt néhány nappal a temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház a közkedvelt színész-zenekar, a Shake Kvartett zenés előadásának bemutatójára vár minden érdeklődőt.

 A Húzd rá! című zenés műsor a magyar kultúra és zenetörténet egyik közkedvelt és a mai napig élő műfajával, a népies műdallal, azaz a nótával foglalkozik. Teljes értékű színházi előadás, melynek során felcsendülnek majd olyan ismert dalok, mint a Rózsalevél, a Hamis a rózsám, a Jaj de szép kék szeme van magának, a Nincsen abban semmi szégyen vagy a Nem élhetek muzsikaszó nélkül.

Kosztolányi Dezső szerint arról a magyarról, aki azzal dicsekszik, hogy ő bizony egy nótát sem ismer, mindig kiderül, hogy legalább annyit tud, mint bárki más.

A magyar nóta több kultúrának, ízlésnek, zenei nyelvnek és kornak a találkozásából született műfaj. A bécsi szalonzene, a népzene, a cigányzene és klezmer keveredéséből létrejött, egyedi és összetéveszthetetlen zenei világ, melyet sokan épp kevertsége miatt nem tartottak igazi magyar kultúr-kincsnek. De ez a műfaj nem csak kialakulásának földrajzi és társadalmi okai miatt válhatott igazi hungarikummá. A nóta évtizedek óta a magyar ember lelkületének, magyarságának és eszenciájának dalba foglalása.

A 2000-es évek elején alakult Shake Kvartett előadása ebből a dallamvilágból és sajátos életérzésből merít. Előadásukban mindenki megtalálhatja a kedvére valót, felidézheti régi emlékeit vagy épp, hogy megszeretheti ezt a nagyon is sajátságos zenei világot.

Az előadá zenei vezetője Borsos Pál, rendezője Molnos András Csaba.  Szereplők: a Shake Kvartett: Borbély B. Emília, Éder Enikő, Kiss Attila és Molnos András Csaba valamint a zenekar tagjai: Borsos Pál, Dragalina Cristian Csaba, Számtartó Zsolt, Mişcu Traian Mihai és Todor Adalbert.

A bemutatóra december 20-án a temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház Stúdió termében kerül sor, este 7 órától.