Huszonnyolcadik alkalommal lesz Népzene- és néptánctalálkozó Sepsiszentgyörgyön

Huszonnyolcadik alkalommal lesz Népzene- és néptánctalálkozó Sepsiszentgyörgyön

Huszonnyolcadik alkalommal rendezik meg a Népzene- és néptánctalálkozót november 11-13. között Sepsiszentgyörgyön, melyre idén is több településről érkeznek hagyományőrzők, a rendezvény kiemelt meghívottja pedig a Duna Művészegyüttes lesz.

A Háromszék Táncegyüttes és a Lajtha László Alapítvány közös rendezvénye az erdélyi népzene- és néptánckultúra generációk közötti átörökítésének célját hivatott betölteni. Idén küküllőmenti hagyományőrzőket sikerül elhozniuk a szervezőknek Csombord, Magyarpéterfalva, Magyarbece, Szásznagyvesszős, Dombó településekről, akik első alkalommal mutatkoznak be a sepsiszentgyörgyi találkozón. „Sajnos, egyre kevesebben vannak, akiket el lehet hozni egy ilyen rendezvényre, mert nagyon idősek, településenként egy-két hagyományőrző vállalja a részvételt – magyarázta Deák Gyula, az együttes igazgatója a rendezvény sajtótájékoztatóján. Az idei találkozóra Szászcsávásról is érkezik hét cigány zenész, továbbá Gyimesfelsőlokról jönnek fiatal hagyományőrzők: a Kesice Néptáncegyüttes.

A találkozó programjában két fontos kiállítás is helyet kap idén. November 11-én, pénteken 17 órától Kallós Zoltán néprajzkutató életművét bemutató kiállítás nyílik a Székely Nemzeti Múzeumban „Indulj el egy úton…” címmel. Ezt követően 18:20-tól Ádám Gyula és Kovács László Attila Oltszakadáti hangulatok c. fotókiállításának megnyitójára várják az érdeklődőket a Háromszék Táncstúdióban.

A budapesti Duna Művészegyüttes a találkozó kiemelt meghívottjaként érkezik Sepsiszentgyörgyre, november 11-én, pénteken 19 órától a Juhász Zsolt rendezésében készült Puszták népe c. folklórszínházi előadást mutatják be a Tamási Áron Színház nagytermében.

A találkozó ünnepi gálaműsorát november 12-én, szombaton 19 órától lehet megtekinteni. A gálaműsoron fellépnek a meghívott hagyományőrzők, a Duna Művészegyüttes, a Kincskeresők és Százlábú Néptáncegyüttesek, valamint a házigazda Háromszék Táncegyüttes. A rendezvény ideje alatt – pénteken 21 órától, szombaton pedig 22 órától –  két táncház is lesz a szászcsávási zenekarral, a Heveder zenekarral és a Folker együttessel.

November 13-án, vasárnap idén is gyermekprogramokkal várják a kicsiket és nagyokat a Tamási Áron Színházban és a Háromszék Táncstúdióban, a találkozó gyermeknapjának társszervezője a Kovászna Megyei Művelődési Központ. Reggel 9:30 és 11:30 között kézműves foglalkozásokon lehet résztvenni, 11:30-tól veszi kezdetét a gyermekgálaműsor, melynek keretében kilenc Kovászna megyei gyermek néptáncegyüttes lép színpadra, 13 és 14 óra között pedig gyermektáncház lesz a színház előcsarnokában.

Jegyek a Kulturális Szervezőirodában kaphatók (nyitva tartás hétfőtől-csütörtökig 10-16 óra között, pénteken 11-13 óra között, valamint előadások előtt egy órával, telefonszám 0267-312104). A rendezvény részletes programja megtalálható a www.hte.ro oldalon.

Szervezők: Háromszék Táncegyüttes, Lajtha László Alapítvány, Kovászna Megyei Művelődési Központ. A rendezvény létrejöttét támogatták: Kovászna Megye Tanácsa, Sepsiszentgyörgy Polgármesteri Hivatala, Nemzeti Kulturális Alap, Communitas Alapítvány.