Huszonhét színházi előadás, tíz nap alatt Szatmáron

Huszonhét színházi előadás, tíz nap alatt Szatmáron

Idén szeptember 28. – október 7. között szervezik meg Szatmárnémetiben a TranzitFeszt nemzetközi színházi fesztivált.

2017-ben szervezte meg először az Északi Színház Harag György Társulata és román tagozata a TranzitFeszt nemzetközi multikulturális színházi fesztivált. A színház Sorompók nélkül nevet viselő fesztiváljának néhány évvel ezelőtti megszüntetése után ezzel újra lett Romániában román-magyar közös szervezésű színházi fesztivál.

Az elmúlt évben a TranzitFeszt 20 előadását közel 4 ezer né követte figyelemmel. A seregszemle programjainak több helyszín biztosított teret, a felújított Északi Színház nagyterme, Ács Alajos stúdiója és emeleti büféje, valamint a Szakszervezetek Művelődési Házának nagy- és kisterme mellett a Szatmárnémeti egyik jelképének számító Tűzoltótorony tövében felállított szabadtéri színpad és két piceklub is vendégül látta a fesztivál rendezvényeit.

A meghívott társulatok összesen öt országból érkeztek Szatmárnémetibe, hiszen a romániai magyar és román társulatok mellett magyarországi, kárpátaljai magyar és moldovai román színház is jelen volt a fesztiválon. Az előadások mellett könyvbemutató, szakmai beszélgetések, afterpartyk, utcaszínház és villámcsődület is színesítette a rendezvény kínálatát.

A TranzitFeszt szervezői idén is igen változatos programmal készülnek a szeptember 28. és október 7. között megrendezendő fesztiválra. A több országból érkező színtársulatok és előadások kiválasztásakor továbbra is a magas művészi színvonal a mérvadó.

Idén a műsortervben szereplő 27 előadásnak hat helyszín ad majd otthont a fesztivál tíz napja alatt.

A 2018-as fesztiválkiadás tematikus lesz, témája pedig az identitás, a szó legszéleseb értelmében. A fogalom ugyanis különböző értelmet nyer művészi, etnikai, felekezeti, szakmai, egyéni vagy akár világnézeti tekintetben – a fesztivál előadásai pedig ezeket járják körül.

A programtervezetben olyan neves rendezők alkotásai szerepelnek, mint Sardar Tagirovsky, Adrian Sitaru , Dabóczi Dávid, Tom Dugdale, Rajkai Zoltán, Béres Attila, Florin Piersic jr., Cristian Ban, Ándi Gherghe vagy Theodor-Cristian Popescu.

Az idei fesztivál alkalmából Szatmárnémetibe látogat többek között a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház, a Kolozsvári Állami Magyar Színház, a Chicago-i Trap Door Theatre, a Miskolci Nemzeti Színház, a debreceni Csokonai Nemzeti Színház, a kaposvári Csiky Gergely Színház, a bukaresti Teatrul Act, a Chisinau-i Eugen Ionesco Színház, a marosvásárhelyi András Lóránt Társulat, a kolozsvári Váróterem Projekt, a nagyváradi Szigligeti Színház és a gyergyószentmiklósi Figura Stúdió Színház.