Hótündér ˗ ősbemutató a Tomcsa Sándor Színházban

Hótündér ˗ ősbemutató a Tomcsa Sándor Színházban

A 2019/2020-as évad negyedik bemutatójára készül a Tomcsa Sándor Színház, a dráMA – kortárs színházi találkozón bemutatott Kovács János meghal és Béka-királykisasszony, valamint az október 2-án színre vitt Fagyi után, most egy mesejátékkal kedveskednek a legkisebb nézőiknek.  Böszörményi Gyula ˗ a gyerekek körében leginkább ifjúsági regényeiről ismert szerző ˗ a színház számára írt Hótündér című mesés játékát, október 16-án, szerdán, 10 órától mutatja be a társulat.

A Hótündér története Andersen klasszikusa erdélyi tündérmesébe oltva”- mondja a darab rendezője. Két csintalan, Székelyföldre érkező ördögfi tisztalelkű embereket akarnak megrontani, így bukkannak egy igazlelkű lányra és fiúra.  Ekképp kezdődnek Boróka és Áron izgalmas kalandjai, akiket jelképes útjuk során két tündérvarjú kísér és segít. Az előadás mesél ördögi cselekedetekről, jégszívű lényekről, bátorságról, szeretetről, segítőkészségről, tiszta lelkekről.

Az előadást Aracs Eszter rendezte, akivel már másodízben dolgozik együtt a társulat, hiszen ő álmodta meg, a mai napig műsoron tartott és szép sikerrel játszott Rengeteg Ábel és Kürtős Kata kalandjai című vásári bábjátékot. Az előadás díszletét Lenkefi Zoltán, a jelmezt Deák Réka tervezte. A Hótündér zenéjét, akárcsak a Fagyi című előadásét, a társulat két színművésze Pál Attila és Pásztor Márk szerezték. Játsszák: Dunkler Róbert, Esti Norbert, Jakab Tamás, László Kata, Lukács Emőke, Nagy Xénia –Abigél, P. Fincziski Andrea, Pál Attila, Pál-Varga Márta, Pásztor Márk, Szűcs – Olcsáry Gellért, Tóth Árpád színművészek.

A bemutatót követően még öt alkalommal tekinthető meg októberben Székelyudvarhelyen: október 16-án, szerdán 12 órától, október 17-én, csütörtökön 10 órától és 12 órától valamint október 18-án, pénteken 10 órától és 12 órától.  Jegyek elővételben, a színház jegyirodájában (tel.: 266-212131,  11-14, 15-17 órák között) és www.biletmaster.ro oldalon kaphatók.

Hótündér
Fotó: Balázs Attila

Az Ördög egy nap a kénköves lávató hevénél bűvös tükröt öntött, amibe ha valaki belenézett, abban mindent taszítónak, rútnak látott és ettől megdermedt a szíve, eltorzult a lelke. Ki is próbálta egy tündéren, majd utasította a két fiát, hogy vigyék Isten színe elé a tükröt, hátha őt is megronthatja. Útközben a két ördögfi a tükröt elejtette, ami pozdorjává tört, gonosz szilánkjaival és porával terítve be a Földet. Azóta vannak jégszívű, mindent fonákul, a rossz oldaláról látó, gonosz emberek.

A két ördögfi Székelyföldre megy, hogy ott megrontson egy tiszta lelket. Ehhez kapnak egy üvegszilánkot és egy zacskónyi üvegport. Találkoznak Áronnal és Borókával, akik nagyon jó barátok. Áront sikerül is megbűvölni, mire megjelenik a Hótündér és elviszi Áront a birodalmába.

Boróka azonban úgy dönt, megtalálja és megmenti a barátját. Hosszú és kalandos útján két tündérvarjú kíséri. Vajon sikerül-e legyőzni a gonoszt és felolvasztani Áron szívét? Győz-e a szeretet a gonoszság felett?

A Hótündér története Andersen klasszikusa erdélyi tündérmesébe oltva.

Aracs Eszter, rendező

Hótündér
Fotó: Balázs Attila

Hótündér

 

(mesés játék, mely nyomokban Andersent tartalmaz)

Bátyám – tündérvarjú: Szűcs-Olcsváry Gellért

Ecsém – tündérvarjú: Esti Norbert

Kacsiba – ördögfi: Dunkler Róbert

Guguj – ördögfi: Tóth Árpád

Boróka – leány: Nagy Xénia-Abigél

Áron – fiú: Jakab Tamás

Hótündér: P. Fincziski Andrea

Rezeda – tündér: Lukács Emőke

Rablólány: László Kata

I. Rabló: Pál Attila

II. Rabló: Pásztor Márk

Herceg: Dunkler Róbert

Hercegné: Pál-Varga Márta

 

író/dramaturg: Böszörményi Gyula

rendező: Aracs Eszter 

díszlet: Lenkefi Zoltán

jelmez: Deák Réka

zene: Pál Attila, Pásztor Márk

 

ügyelő: Bartha Lóránd

Bemutató: 2019. október 16-án, 10 órától