Horvátországi olasz társulat és hazai előadás az Interferenciákon

Horvátországi olasz társulat és hazai előadás az Interferenciákon

A mexikói Lux Boreal társulatának tagjai voltak Tompa Gábor és Visky András vendégei csütörtök délelőtt 11 órakor a TIFF-házban: Henry Torres, Ángel Arámbula, Briseida López, Azaela López, Raúl Navarro, Victoria Reyes, Maribel Durazo. A beszélgetés a táncegyüttes történetének felelevenítésével kezdődött, majd rátértek az előző esti előadásra. Szó esett a kolozsvári (és általában véve) a közönség reakcióiról. Henry Torres elmondta, hogy a helyzet többé-kevésbé mindenhol ugyanaz: a Lamb kihívás a közönség számára, de minden előadás kihívás a táncosok számára is – kényelmetlen, felkavaró rítusról van szó. Érdekességként megosztotta, hogy a katolikus közeg általában „jobban” reagál, ez nem véletlen, hiszen a római katolikus szertarás erős referencia volt az alkotási folyamat során.

A stúdióban itthoni előadást lehetett látni ezen a napon, délután öttől és este kilenctől Nona Ciobanu Aki elzárja az éjszakát című produkcióját játszotta a Kolozsvári Állami Magyar Színház társulata. Max és Hanna, az előadás két főszereplője saját sötét sorsuknak és a történelemnek a foglyai. Nem tudnak, vagy talán nem akarnak egyetlen lépést sem tenni e börtön falain kívül. Szükségük van arra, hogy a múltat újra és újra jelenvalóvá tegyék, azért, hogy megtisztítsák, megértsék és megbüntessék a másikat – és önmagukat.

Este héttől a horvátországi olasz társulat, a HNK Zajc Rijeka ‒ Dramma Italiano játszott a nagyteremben. A Kafka Project: Frontiere / Granice / Meje / Grens / Borders című előadás tisztelegni kíván Horvátország uniós csatlakozása előtt. Ez lényegében arra késztet bennünket, hogy elgondolkozzunk a valós vagy képzeletbeli határok jelentéséről, a személy és az államiság, az egyén és a jog, valamint a kormányzat és a közember kapcsolatáról. Az előadás után a színház büféjében Visky András faggatta az egyetlen Olaszországon kívüli olasz társulat tagjait. Szó volt az előadásról (például Pina Bausch megidézéséről) és a Dramma Italiano sajátságos kisebbségi helyzetéről is. 

A kolozsvári Stereotrombone zenekar zárta a napot a TIFF-ház pincéjében, house, trip-hop, experimental, deep és nu jazz voltak a csütörtöki napot levezető zenei koktél hozzávalói.

 

A fesztivál pénteki, december 5-i programja:

11.00 – TIFF Ház

BESZÉLGETÉS AZ AKI ELZÁRJA AZ ÉJSZAKÁT CÍMŰ ELŐADÁS ALKOTÓIVAL

Vezeti: Tompa Gábor és Visky András

 

14.00 – Ecsetgyár

ROLAND SCHIMMELPFENNIG: A REPÜLŐ GYERMEK

Babeş-Bolyai Tudományegyetem, Színház és Televízió Kar, Magyar Színházi Intézet, Kolozsvár

Rendező: Bodolay Géza

 

17.00 – Stúdió

BRYAN REYNOLDS: FRACTALICIOUS!

Transversal Theater Company, Hollandia

Rendező: Guy Zimmerman

 

19.00 – Stúdióelőadás a nagyszínpadon

ROGER VITRAC: VIKTOR, AVAGY A GYERMEKURALOM

Kolozsvári Állami Magyar Színház

Rendező: Silviu Purcărete

 

22.00 – Stúdió

BRYAN REYNOLDS: FRACTALICIOUS!

Transversal Theater Company, Hollandia

Rendező: Guy Zimmerman