Hídavatás – táncszínházi nevelési program Nagyváradon

Hídavatás – táncszínházi nevelési program Nagyváradon

2018. május 28-án tartotta a Szigligeti Színház annak a táncszínházi nevelési programnak a gálaműsorát, amelyben a Nagyvárad Táncegyüttes, illetve a Szigligeti Társulat, a Bihar megyei iskolákkal és néptánccsoportokkal együttműködve hozott létre Arany János balladáiból inspirálódott rövid előadásokat.

A Hídavatás program célja, hogy a hét évvel ezelőtt indított Színház az iskolában, iskola a színházban nevelési projektet táncszínházi programmal gazdagítsa, ebbe pedig a megye legnagyobb magyarlakta településeinek diákságát is bekapcsolják.

A program első bemutatójának helyszínét az Arany-centenárium központja, Nagyszalonta biztosította. A márciusi bemutató során az Arany János Elméleti Líceum diákjai a Vörös Rébék, illetve a Mátyás anyja balladákat vitték színre, a Toldi Néptánccsoporttal és a Galagonya Néptáncegyüttessel közreműködésben.

Május folyamán Belényesben folytatódott a bemutatók sora, ahol a köröstárkányi Százszorszép Néptánccsoport, a belényesújlaki Rezgő Néptánccsoport, a belényesi Rozmaring Néptánccsoport, a magyarremetei Kéknefelejcs Néptánccsoport, illetve a Várasfenesi Néptánccsoport táncosai léptek színpadra.

A program harmadik állomásaként, Érmihályfalván, a Nyíló Akác fesztivál keretében mutatkoztak be a környék táncosai. A Nagyvárad Táncegyüttes táncosai és a Szigligeti Társulat színművészei itt a Monospetri Bábota Néptánccsoport, az Érsemjéni Ezüstperje Néptánccsoport, valamint az Érkörtvélyesi Rakottya Néptánccsoport táncosaival dolgoztak együtt. Az előadás nézői sóvidéki és mezőpaniti táncokat láthattak, valamint Arany János A tudós macskája című balladáját, a mihályfalvi Mezőgazdasági Líceum diákjainak előadásában.

A Nagyvárad és környéki néptánccsoportok május 28-ai előadásának megvalósításában olyan partnerekkel dolgoztak együtt a Szigligeti Színház munkatársai, mint a nagyváradi Csillagocska Néptáncegyüttes, a borsi Galagonya Néptáncegyüttes, a biharszentjánosi Szentjánosbogár Néptánccsoport, a szalárdi Pitypang Néptánccsoport, a mezőtelegdi Pacsirták Néptánccsoport, a székelyhídi Zajgó Néptánccsoport, a Paptamási Gilice Néptánccsoport, illetve a bihardiószegi Szömörce Néptánccsoport volt.Az előadásban színre léptek továbbá a nagyszalontai Arany János Elméleti Líceum diákjai, az Aranycore Zenebajnokság résztvevői, akik Arany János Örökség című versét zenésítették meg, de láthatjuk és hallhatjuk még a Mátyás anyja és A tudós macskája című balladákat is – ez utóbbit a margittai Horváth János Elméleti Líceum egyik tanulójának tolmácsolásában. Az előadás végén a tánccsoportok közös produkciójában sóvidéki és mezőpaniti táncokat láthatott a közönség.

A Hídavatás mentorprogram utolsó eseményére Margittán kerül sor. A június 6-ai gálában a Margittai Gyöngyvetők Néptánccsoport, a Micskei Görböc Néptánccsoport és a Berettyószéplaki Bodzavirág Néptánccsoport, továbbá a Horváth János Elméleti Líceum diákjai működnek közre.

Az 570 önkéntes résztvevő munkáját Firtos Edit és Fodor Réka színművészek, illetve Lélek Sándor Tibor bábművész segítette. A tánccsoportokat, a Nagyvárad Táncegyüttes részéről Brugós Sándor, Forgács Zsombor, Rácz Lajos, Szabó Enikő-Ágnes, Szabó Mercédesz, Vizeli Dániel készítették fel, a gyermekjátékok betanításáért Szerefi Ilona felelt.

A Hídavatás-program a Magyar Kormány, a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága és a Bethlen Gábor Alap, a Nagyvárad és a Régió Turizmusát Népszerűsítő Egyesület (APTOR),valamint a Bihar Megyei Tanács támogatásával jött létre.