Hétfőn kezdődik a 12. dráMA

Hétfőn kezdődik a 12. dráMA

Jövő héten ismét a kortárs drámáé, színházé a főszerep Székelyudvarhelyen. Hétfőn 16:30-kor a megnyitóval veszi kezdetét a Tomcsa Sándor Színház és a Pro Theat­rum Alapítvány által szervezett dráMA kortárs színházi találkozó. Román és magyar nyelvű színházi előadások, koncertek, filmvetítés, műhely­munka, könyvbemutató és beszélgetések követik egymást hat napon át. Kihirdetik ugyanakkor a dráMÁzat drámaíró pályázat eredményét.

A hat nap alatt 14 társulat 16 közel- és a nem-annyira-közelmúltunkat feldolgozó előadása, gyermeknek szóló produkció, független produkció, közösségi előadások, egyéni műsorok is szerepelnek.  A temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház, a Figura Stúdió Színház, a Kolozsvári Állami Magyar Színház, Bukarestből az Odeon Színház, a nagyváradi Szigligeti Színház, Sepsiszentgyörgyről az Andrei Mureșanu Színház és a Tamási Áron Színház, a kézdivásárhelyi Udvartér Theatrum, a Csíki Játékszín, a marosvásárhelyi Yorick Stúdió, a szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulata, valamint a független kolozsvári Reactor társulat egy-egy előadását hívták meg. A Tomcsa Sándor Színház négy előadással szerepel a programban. Az előadások kínálta élményeket előadás- és rövidfilmek vetítése is gazdagítja. Három koncert is színesíti a találkozó programját, csütörtökön este az Ivan & The Parazol (Budapest), pénteken az Actors’ Dzsem Session (Székelyudvarhely), szombaton a Karpov not Kasparov (Bukarest) zenekar lép fel a Városi Parkban kialakított dráMa kocsMA színpadán. Rossz idő esetén a csütörtöki és pénteki koncert a Néptáncműhely próbatermében lesz megtartva. A dráMA műsorfüzete itt lapozható: https://issuu.com/tomcsasandor/docs/drama_12

A dráMA elmaradhatatlan eseménye a TEA (Találkozás Egy Alkotóval), mely egy személyesebb, az alkotóról érdekes információkat feltáró beszélgetés, ezek során Visky Andrást, Tóth Tündét, Sardar Tagirovskyt, Barabás Olgát, Bódi Attilát, valamint A memória balladája című előadás alkotócsapatát ismerhetjük meg a találkozó ideje alatt. Kedden Visky András Mire való a színház? című könyvének bemutatóján vehetnek részt az érdeklődők.

Az ötödik dráMÁzat drámaíró pályázat kategóriáinak győzteseinek kihirdetésére és díjazására egy sajtótájékoztató keretén belül kerül sor a találkozó ideje alatt. Szombaton a kortárs drámaírás helyzetét megvitató nyílt kerekasztal-beszélgetést lesz, ahol drámaírók, fordítók, rendezők, színészek, intézményvezetők, tanárok, színházi szakírók járják körül a témát. Aznap a játék is szerepet kap ugyanis a Tomcsa Sándor Színház színészeinek vezetésével Emlékszel még milyen volt játszani? címmel gyermekjátékot szerveznek felnőtteknek.

Az idén nyílt pályázat keretén belül toborzott lelkes jelentkezőket a dráMA blogíró csapatába a színház, a pályázók közül kiválasztott nyertesek nézőbarát kritikai műfajokkal fognak majd kísérletezni, munkájukat szakmai koordinátor által vezetett workshop fogja majd segíteni. A műhelymunkát Boros Kinga, a Színház c. lap szerkesztője, a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem tanára fogja tartani. A dráMÁ-ra 15-100 év közötti önkéntesek jelentkezését várjuk. Aki szereti a színházat, a csapatmunkát és kíváncsi a találkozó előadásira, jelentkezzen, levélben (pr@szinhaz.ro), vagy a 0728 843 223-as telefonszámon.

Részletekről, programról az alábbi linkeken olvashatnak: a  www.szinhaz.ro , https://www.facebook.com/szinhaz.ro, https://www.instagram.com/tomcsasandor/, https://issuu.com/tomcsasandor/docs/drama_12

A dráMA kortárs színházi találkozó nagyszínpadi előadásaira még lehet jegyeket váltani! Részletes tájékoztatásért keressék a színházunk  munkatársait a jegypénztárban, amely hétköznapokon, 11-14 és 15-17 óra között tart nyitva.