Helló, Dolly – Bemutató a Harag György Társulatnál

Helló, Dolly – Bemutató a Harag György Társulatnál

A tervek szerint május 13-án mutatja be a Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulata a Hello, Dolly című musicalt Sorin Militaru rendezésében.

Az előadás az azonos című amerikai Broadway-musical illetve a romantikus filmkomédia, musicalfilm alapján készül. A film, egyebek mellett, Oscar-díjat is kapott 1970-ben, a látványért és filmzenéért. Szórakoztató története mellett a film maradandó értéke a főszereplők – Barbara Streisand és Walter Matthau – nagyszerű alakítása, illetve az epizodistaként megjelenő és a címadó világslágert előadó Louis Armstrong.

A próbafolyamat már javában tart, megtörtént a díszlet- és jelmeztervek elfogadása és a szereplők túl vannak már számos próbán, egyebek mellett ének- és táncpróbákon is. A tánckar tagjaival Szabó Franciska, az előadás koreográfus-asszisztense már hónapok óta készül a táncpróbákra, melyeket Bodor Johanna Imre Zoltán díjas, Kolozsvári születésű magyar koreográfus, a Hallhatatlanok Társulatának örökös tagja vezet a továbbiakban.

„A Hello, Dolly! nagyszabású vállalkozás, a Harag György Társulat mércéjével mérve valódi szuperprodukció lesz, amilyet talán még soha nem játszott a színházunk. Az előadásban és annak előkészítésében eddig soha nem látott méretű stáb dolgozik, a szinte teljes társulatot lefedő szereposztás mellett pedig népes tánckar és statisztéria is szerepet kap a produkcióban, amelynek egyik legnagyobb erénye a zenei értékében rejlik. A musical méltó megszólaltatása elképzelhetetlen volna a Dinu Lipatti Filharmónia zenekarának nagyszerű művészei nélkül – akik a produkció legfontosabb tartópillérei lesznek, hála az intézmény vezetőségének és az utóbbi időkben egyre aktívabb partnerségünknek. Büszkék vagyunk, hogy velük dolgozhatunk! A kiváló zenészekkel, tánckarral és önkénteseinkből összeállt statisztériával kiegészült társulat munkája során nem ritkán akár félszáz alkotó is egyszerre mozdul majd a színpadon, ami nem kis kihívás az alkotócsapatnak. Ezt a produkciót már csak logisztikailag összehozni és szervezni is komoly feladat – ékes bizonyítéka annak, hogy a színházban bizony a „könnyű műfaj” jelzővel illetett produkciók olykor a legnehezebbek és legsokrétűbbek valójában. Reméljük, hogy e népes csapat munkájából valódi színházi ínyencség, egy kiváló musical-előadás születik, a zenés műfajokért közismerten rajongó szatmári közönség örömére!” – mondja Bessenyei Gedő István, a Harag György Társulat igazgatója.

New York, 1890. Mrs. Dolly Levi egy csinos, fiatalon megözvegyült asszony. Férjével ideális szerelemben éltek, halála óta magányos. Házasságközvetítésből és afféle „mindenben tudok segíteni” szolgáltatásból él. Egyik ügyfele egy nehéz természetű, zsémbes yonkers-i terménykereskedő, Horace Vandergelder, akinek már kinézte a párját egy női kalapüzlet tulajdonosnője, Irene Molloy személyében. Horace a nősüléssel azonban inkább kiszolgálót, mintsem szerelmet keres. Dolly elhatározza, ideje véget vetni a magánynak, Horace némi megnevelés után ideális férj lesz számára. Szövevényes tervet dolgoz ki, melynek során mindenki megtalálja párját.

Az előadás szereplői: Rappert-Vencz Stella, Rappert-Vencz Gábor, Bodea Gál Tibor, Szabó János Szilárd, Kovács Nikolett, Keresztes Ágnes, Poszet Nándor, Laczkó Tekla, László Zita, Péter Attila Zsolt, Bándi Johanna, Bogár Barbara, Budizsa Evelyn, Gál Ágnes, Orbán Zsolt, Varga Sándor, valamint a Harag György Társulat önkéntesei, a tánckarban Báthori Szabina, Blaga Lehel, Erdei Máté, Graz Denisa, Horváth Márk, Major Vivien, Mali Ágota, Pop Daniel, Sabau Riana, Vonház Andreas Erik és Vonház Ingrid. Közreműködik a Dinu Lipatti Filharmónia zenekara.

A produkció rendezője Sorin Militaru, koreográfusa Bodor Johanna, díszlet- és jelmeztervezője Cristian Marin m.v., zenei vezetője Ovidiu Iloc m.v., tervezőasszisztense Szabó Anna, koreográfusasszisztense Szabó Franciska, rendezőasszisztense Balogh Ádám, ügyelője és súgója pedig Szabó Ritta.