Hedda Gabler a Tompa Miklós Társulat műsorán

Hedda Gabler a Tompa Miklós Társulat műsorán

December elején újabb premierrel várja közönségét a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház. Henrik Ibsen: Hedda Gabler című drámáját Keresztes Attila rendezésében mutatja be a Tompa Miklós Társulat.

Szépségének és kiváltságosságának tudatában, a jómódú katonatiszt lánya, Hedda Gabler házasságra lép Jörgen Tesman művelődéstörténésszel. A munkájának maximálisan elkötelezett kutató férj és egész élethelyzete azonban kimondhatatlanul untatja, sőt, idegesíti. Unalmában és a magas társadalmi kategóriában élők gondtalan idealizmusával az emberi életformákat probléma nélkül rangsorolja és értékeli, a környezetében lévő, nála gyengébb akaratúakon pedig hatalmát gyakorolja. Így például a társadalom perifériájára szorult, visszaeső alkoholista, de tehetséges író Lövborgon – akivel korábban egészen közeli viszonyt folytatott, vagy annak „megmentőjével”, a családját hátrahagyó, szerény intelligenciájú, de tiszta szívű Elvstednén.

Önző idealizmusa, amely a halált is erkölcsi felvállalásnak minősíti, azonban nemcsak fenyegeti a körülötte levőket, hanem egyenesen emberéleteket követel. A sajátját is beleértve.

A Kúnos László magyar fordítását felhasználó színrevitel szereplői: Bartha László Zsolt, Varga Andrea, Kilyén Ilka, Kádár Noémi, Bíró József, Kádár L. Gellért és Biluska Annamária.

Díszlettervező: Szőke Zsuzsi; Jelmeztervező: Bianca Imelda Jeremias; Zeneszerző: Boros Csaba; Rendező: KERESZTES ATTILA.

Bemutató előadások 2017. december 1-jén, pénteken (érvényes a Bernády György mecénásbérlet) és 2-án, szombaton (érvényes a Kemény János bemutatóbérlet), mindkét alkalommal 19.00 órától a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Nagytermi Stúdióterében.

A 16 éven felülieknek ajánlott produkció román nyelvű feliratozással követhető.

Naprakész információk a Színház honlapján: www.nemzetiszinhaz.ro és Facebook-oldalán: www.facebook.com/tompamiklos.