Háy János MANDRAGÓRA című komédiáját mutatja be a Figura Stúdió Színház

A színház közleménye: 

A Figura Stúdió Színház január 19-én, szombat este 7 órától mutatja be az idei évad első bérletes, nagytermi előadását, Kövesdy István rendezésében Háy János Mandragóra című vígjátékát, mely Niccolo Machiavelli azonos című színművének átirata.

A bemutatóra érvényes a Ferenczy István-felnőttbérlet és a Páll Vilmos-pedagógusbérlet. Az előadás következő időpontja január 21., hétfő délután 16.00 óra, ez alkalomból a Salamon Ernő-diákbérlettel lehet majd megtekinteni a produkciót.

 

Machiavelli Mandragóra című komédiája öt évszázaddal ezelőtt íródott. A darab akkor elképesztő merészségnek bizonyult társadalom-, erkölcs- és jellembíráló üzenetével. Nem véletlen, hogy Háy János épp ezt a komédiát írta újra és tovább: botrányos volta, ideális szerelem és intrika különös keveréke által Machiavelli vígjátéka a mai kor számára is érvényes kérdéseket vet fel. Háy és Machiavelli története majdnem ugyanaz, mindkettő a klasszikus komédia stílusából építkezik, használja annak bevált módszereit, szereplőit, fordulatait. A két mű közötti fő különbség a nyelvezet. Háy pikáns, kortárs beszédstílussal és kiszólásokkal teszi még aktuálisabbá Machiavelli darabját.

Izgalmas kísérlet a helyszínváltás is: Firenzéből a Vadnyugatra kerül a történet. Egy Istentől (és minden életrevaló szülöttétől is) elhagyott kisváros a helyszín, ahol a megszokott reggeli (déli, délutáni és esti) pisztolydurrogástól, néhány alkalmi lincseléstől eltekintve alig történik valami érdemleges. Ebbe a porfészekbe – melyet a sors kiszámíthatatlan kegyelme szülővárosául rendelt – tér vissza Callimaco, aki bohó ifjúévei során egy élettől pezsgő, távoli nagyvilág mondén fővárosaiban, szépasszonyok szoknyái közt kereste az egyetlen, makulátlan és igaz Szerelmet. Vonzalmának tárgya ezúttal Lukrécia, a Vadnyugat talán egyetlen ártatlan és tiszta asszonya.

Callimaco vágyakozásából, az elérhetetlen utáni sóvárgásából bontakozik ki a cselvígjáték története s halad szövevényes intrikák, megvesztegetések, hazugságok, átverések során át a kétes értékű végkifejletig, hogy végül egy csipetnyi mandragóra főzet tegyen pontot e furcsa komédia végére.

 

Felhívjuk nőzőink szíves figyelmét, hogy bérletek válthatók a bemutató napjáig, jegyek a fennmaradó helyek függvényében vásárolhatók.

Jegyek ára 15 lej, diákoknak és nyugdíjasoknak 8 lej. 

 

 Bérleteket és jegyeket elővételben a színház jegyirodájában lehet váltani munkanapokon 10.00 és 16.00 óra között, vagy előadás előtt egy órával a helyszínen.

Érdeklődni a 0040-752-227-011-es telefonszámon lehet, e-mail: figura_studio@yahoo.co .