HAUMANN PÉTER ELŐSZÖR ERDÉLYI SZÍNPADON

HAUMANN PÉTER ELŐSZÖR ERDÉLYI SZÍNPADON

Haumann Pétert látja vendégül a Tompa Miklós Társulat a II. Vásárhelyi Forgatag keretén belül.  Az elismert budapesti színművész a Platon szövegéből készült Szókratész védőbeszéde című előadását augusztus 28-án, csütörtökön este 19 órától láthatják az érdeklődők a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Nagytermében.

Haumann Péter 1963-ban végezte a Színművészeti Főiskolát, ahonnan a debreceni Csokonai Színházhoz szerződött. Játszott a Pécsi Nemzeti Színházban, a 25. Színházban, a József Attila Színházban, a budapesti Madách Színház vezető művésze volt, majd a budapesti Nemzetihez, később pedig a Radnóti Színházhoz szerződött. 1994-től a Katona József Színház tagja.

Platon: Szókratész védőbeszéde című egyéni előadását – melyet a színművész védjegyeként tartanak számon – fiatal korában is játszotta. A hetvenéves görög filozófus szerepét fiatalon is kitűnően alakította, kezdeti budapesti sikerei is ehhez az alakításához fűződnek. Platon művét Haumann előadásában 2009-ben hangoskönyv formájában is kiadták. A Kossuth- és Jászai Mari-díjas érdemes színművész 2011-ben – immár életkorban közelebb állva a szerephez – újította fel produkcióját, amelyet azóta is sikerrel játszik.  Az időszámítás előtti görög filozófia nagy korszakának vezető személyét megtestesítve, egy lázasan az élet értelmét kutató, mindenen elmélyülten töprengő, de olykor heves, akár könnyen dühbe jövő, aztán ezen is elgondolkodó tudóst személyesített meg, mohó játékkedvvel, „ide nekem az oroszlánt is!” jellegű tettvággyal. – írja a Népszava a felújítást hirdető cikkében.

„Haumann remeklésében – mert hisz ez a hosszú-hosszú évek, évtizedek alatt végtelenül kiérlelt és kőkeménnyé csiszolt szerepformálás igazi színészi mestermunka – az a legmegkapóbb, hogy módfelett takarékosan, mondhatni, visszafogottan él jól ismert és sokszor megcsillogtatott művészi eszközeivel. Hangszínváltásaival, hangjának mélységével és magasságaival, aprólékosan kidolgozott ironikus mimikájával, magával ragadó gesztusaival. Pedig újra és sokadszorra is elővett és „újrajátszott” Szókratészében, pályájának eme emblematikus nagy szerepében Haumann nem tesz mást, „csak” maximálisan azonosul a megformált figurával, érzékivé teszi az antik bölcseletet, formát ad a szofisztikált észjárásnak, pontosan érzékeli és kiaknázza a tér s az idő koordinátáit.” (Kovács Dezső)

Az előadásra jegyek válthatók online a www.biletmaster.ro oldalon, augusztus 26-tól a színház jegypénztáraiban valamint az előadás előtt egy órával a helyszínen.