HátraArc – A Cannes-i nagydíjas Saul fia című film portréi Sepsiszentgyörgyön

HátraArc – A Cannes-i nagydíjas Saul fia című film portréi Sepsiszentgyörgyön

Sepsiszentgyörgy kulturális fővárosi sorozatában, a Kép évében, két kiemelkedő rendezvényt nyit meg egy nap különbséggel. A 2016. február 19-én, pénteken, 19 órától rajtoló HátraArc című kiállítás, mely a Saul fia című filmből készült portrékat kínálja a Székely Nemzeti Múzeumban kéz a kézben jár a Kép éve nyitórendezvényével, a nemzetközi rangú Sylvia Plachy fotográfus kiállításával, amelynek megnyitójára február 20-án kerül sor az Erdélyi Művészeti Központban.

Sepsiszentgyörgy Székelyföld Kulturális Főváros tematikus évei a már kialakult rendszeres programok, sorozatok, a pulzArt kortárs összművészeti fesztivál és más fesztiválok mellett, három-négy kiemelkedő rendezvénynek is helyet ad. Ezek által a szervezők olyan meghatározó rangú kínálatot szándékoznak nyújtani a nagyközönség számára, melyek a költségek vagy a távolságok miatt nehezen elérhetőek, ugyanakkor a témában valami teljesen újat, különleges értéket képviselnek.

 

Szembenézni a halállal?

A Kép éve nagyszabású rendezvényeinek sorát gazdagítja a február 19-én megnyíló HátraArc nevet viselő tárlat is, amely szinte életnagyságú portrékon mutatja be a Saul fia film harmincegy szereplőjét. Hermann Ildi fotográfus a forgatás alatt Nemes Jeles László rendező és Erdély Mátyás operatőr koncepciója alapján készített portrékat a szereplőkről – a nemzetközi színészgárdáról csakúgy, mint a statisztákról. Mintha egy színház előcsarnokában kifüggesztett társulati portréfotókat látnánk, ám e találkozásban erőteljes szembesítés van: a tekintetek és szemek tükrében a mindenkori ember néz vissza ránk. Az ember, aki fél, ugyanakkor az elmúlás előtti kinagyított pillanatokban is képes tanítani bennünket valamire. Ilyen értelemben a fotográfus képei nemcsak a halálraítéltek borzalmairól, az élet végességéről szólnak. Mintha a Játék évének zárókiállításán lennénk, színész és szerep különös kettőssége köszön vissza a Kép éve eseményén is. A film portréi szintén a köztes időben készültek: a színészeken még látjuk filmbeli énjüket, de már ők maguk néznek bele a fényképezőgépbe.

Az arcvonások mellett jut idő a kosztümök tanulmányozására is, az élethűen megszaggatott inggallérok, a viseltes zakók és felöltők, az agyonhordottságot tükröző rabruhák részleteiben megfigyelhetőek, és mutatják a film jelmezeiről gondoskodó Szűcs Edit alapos munkáját.

 

A Magyar Fotográfus Ház fontos projekt hozott létre

A kiállítás a forgatás alatt készült portrék, az archív felvételek és az eredeti szövegrészletek egységbe rendezésével direkt módon és áttételesen is reflektál a filmre – tudtuk meg Csizek Gabriella kurátortól. A fotók ugyanolyan 35 mm-es nyersanyagra készültek, mint amire a filmet forgatták, az archív felvételek negatívjai az Auschwitz-Birkenau Állami Múzeumból valók, az egyik terem falán pedig azokból a szövegekből olvashatók majd részletek, amelyeket a foglyok és sonderkommandósok írtak és rejtettek el.

 

Hermann Ildi a kortárs fotográfia élvonalába tartozó fiatal művész, kinek szakmai tevékenységét a kezdetektől meghatározza a standfotózás. Olyan rendezők mellett dolgozott filmforgatásokon, mint Alberto Negrin, Bogdán Árpád, Csáki László vagy Peter Greenaway. A Mai Manó fotográfus nevét viselő Magyar Fotográfusok Háza fontos projektet hozott létre munkája által, amely Budapestről kiindulva sok helyen bemutatkozik a nagyvilágban. A Ház a magyar fényképezés szellemi és szakmai központja. Olyan kiállítóhely, mely szeretné megismertetni közönségével a magyar és a nemzetközi fotográfia kiemelkedő klasszikus és kortárs alkotóit.

 

A Saul fia és a portrék a Kép évében

 

Henning János, sepsiszentgyörgyi fotográfus elmondta, a városnak nagyon jó kapcsolata van a Magyar Fotográfus Házzal, akik örömmel válaszoltak a megkeresésre, és  támogatásukat fejezték ki a Kép éve egyéb rendezvényeivel partnerségében is. Büszkék lehetünk, mert Sepsiszentgyörgy az első állomás, a portrék tárlata budapesti bemutatóját követően.

A Kép éve során átadásra kerülő Művész Mozi megnyitójára a legjobb külföldi film kategóriájában Oscar-díjra jelölt Saul fia-t tervezik elhívni a szervezők. Az már csak az egybeesések játéka, hogy éppen a HátraArc kiállítás sepsiszentgyörgyi ittléte alatt derül majd ki, hogy a film elnyerte-e a rangos trófeát.

A rendhagyó kiállításnak a Székely Nemzeti Múzeum Tolerancia- és a Lovag Terme ad otthont. A február 19-ei megnyitón Hermann Ildi szerző és Csizek Gabriella kurátor is jelen lesznek. A tárlat március 13-ig látogathatják, keddtől péntekig 9 órától 16 óráig, szombaton és vasárnap 9 órától 14 óráig.

Szervezők: Sepsiszentgyörgy Város Polgármesteri Hivatal, és a Kónya Ádám Városi Művelődési Központ