Három településen szervez közösségi és mentor programokat az Osonó Színházműhely

Három településen szervez közösségi és mentor programokat az Osonó Színházműhely

Az Osonó és annak jogi háttere, a Bolyongó Színház Egyesület augusztusban indít egy nagyszabású oktatási- kulturális- szociális projektet, amely Oroszhegy, Székelyvarság és Szentegyháza települések bevonásával november közepéig fog tartani. Az Oroszhegyi Urusos Néptánc Egyesület, a székelyvarsági Csemete Egyesület valamint a szentegyházi Kis-Homoród Kulturális Egyesület partnerségével létrejött hosszútávú program célja a települések közösségi és kulturális aktivizálása és a csoportvezetők, pedagógusok, kultúraszervezők képzése és mentorálása. A komplex közösségi eseménysorozat a Román Nemzeti Kulturális Alap/Administraţia Fondului Cultural Naţional támogatásával jön létre.

A projekt az augusztus 6. és 10. között, Székelyvarságon sorra kerülő nagyszabású táborral indul, amelyben a településenkénti 10-10 résztvevő számára Prezsmer Boglárka színház- és drámapedagógus valamint az Osonó két tagja – Fazakas Misi és Mucha Oszkár – tart műhelyfoglalkozásokat. A képzés nagy hangsúly fektet a csapatépítésre, az önismereti- és személyiségfejlesztő gyakorlatokra, drámajátékokra, beszédkészség-fejlesztő feladatokra és az alap-színházképzésre, azzal a céllal, hogy a résztvevők gyarapíthassák eszköztárukat, valamint a gyakorlatokat felhasználják a jövőbeli rendezői munkájukban, tanítási módszerükben vagy csoportvezetői tevékenységükben.

Az ősz folyamán mindenik település kulturális kezdeményező csoportjának specifikus mentorálására kerül sor, illetve a célközönség 60 felnőtt tagja számára, a közösség és partner-egyesületek bevonásával egy-egy kulturális eseményt szervez a társulat a helyi kulturális erőforrásokra alapozva,. Ezek az események a színházi- és táncelőadások, valamint a fotókiállítás és dokumentumfilm készítés által érinteni fogják az előadó- és audiovizuális művészeteket.  

Mindezen túl, az Osonó Színházműhely minden településen bemutatja a Nem vagyok, csak mások látnak című előadást. Az 55 perces monodráma József Attila-szövegekből építkezve keresi az életmű aktualitását, a költő megidézhetőségét, az azt követő beszélgetés pedig lehetőséget ad, hogy a találkozás valódi párbeszéddé váljon.

A Román Nemzeti Kulturális Alap/Administraţia Fondului Cultural Naţional leszögezi, hogy az általa támogatott projektek nem tükrözik szükségszerűen az álláspontjukat, és nem vállalják a felelősséget a projekt tartalmáért, illetve azért ahogyan a projekt eredményei felhasználásra kerülnek. A program tartalmáért és hatékonyságáért az Osonó Színházműhelyt terheli minden felelősség.