Három éves a Váróterem Projekt

A színház közleménye:

A Váróterem Projekt alternatív színházi társulat idén januárban tölti harmadik évét. Az eseményekben és megvalósításokban gazdag három év alatt a társulat 6 előadást mutatott be, megszervezett 3 színháztábort, tartott egy 12 órás színházi maratont, 8 fesztiválmeghívásnak tett eleget, 3 turnét szervezett, 5300 nézőnek játszott.

A Váróterem Projekt cím nélküli előadása ismét megtekintető  2012, január 24 (csütörtök) és 25-én (péntek), este 8 órától.

A téma megközelítése nem hagyományos színházi eszközökkel történt, a társulat nem egy meglevő drámát dolgozott fel. A kiindulópont az a mindannyiunk által tapasztalt valóság, amelynek az utcára kényszerült emberek ugyanúgy szereplői, mint a társulat tagjai vagy bárki más. A közvetlen közelünkben, az utcán kibontakozó sorsok érdekelték az alkotócsoportot.

A tulajdonképpeni próbafolyamatot kutatómunka kísérte, amely egyrészt a hajléktalan emberekkel való találkozásokból, interjúkészítésből állt, másrészt a hasonló témában született műalkotásokkal való ismerkedésből (dokumentumfilmek, drámák, vagy éppen hajléktalanok tollából született írások).

Olyan munkafolyamatról beszélhetünk tehát, amelyben a szöveg együtt született az előadással. Az előadás szerkezete sem mondható hagyományosnak. Nem egy történetet követhet végig a néző, hanem különböző altémákhoz kapcsolódó történetfoszlányok szövődnek egybe, míg végül mozaikszerű egészet alkotnak.

A társulatot a próbafolyamat alatt mindvégig foglalkoztatta, hogy miben teljesedhet ki (vagy másképp fogalmazva: merülhet ki) egy színházi csoport küldetése egy ilyen téma megközelítésekor? Melyek azok a fonákságok, amelyre rá kell mutatni a hajléktalanok kapcsán? Tehetünk-e valami olyat ezekért az emberekért, ami túlmutat saját lelkiismeretünk megnyugtatásán? Elég-e, lehet-e előadást készíteni róluk?

 

Rendező:                    Albu István

Jelmeztervező:            Kürti Andrea

Dramaturg:                 Bertóti Johanna

Rendezőasszisztens:   Sipos Krisztona

Technikus:                  Imecs Tamás

Szövegek:                   Albu István, Bertóti Johanna, Daróczi Noémi

Az előadásra, a Váróterem székhelyén a Brassai Utca, 5. szám alatt kerül sor.

 Jegyet foglalni a wrp_tickets@yahoo.com mail címen lehet.