Három előadással vendégszerepel a kolozsvári színház az Országos Színházi Fesztiválon

Három előadással vendégszerepel a kolozsvári színház az Országos Színházi Fesztiválon

Három előadással vesz részt a kolozsvári színház az október 21–30. között Bukarestben huszonhatodik alkalommal megrendezett Országos Színházi Fesztiválon. A legrangosabb romániai színházi seregszemlén az elmúlt évad három kiemelkedő bemutatója, a Silviu Purcărete által rendezett Julius Caesar, a Felix Alexa rendezésében színre vitt A pelikán, valamint a Dominique Serrand által rendezett Pour Toujours (Mindörökké)lesz megtekinthető. Az esemény főszervezője a Román Színházi Szövetség (UNITER), a fesztiválon bemutatott előadásokat Marina Constantinescu színikritikus, a találkozó művészeti igazgatója válogatta.

SilviuPurcăreterendező a Julius Caesar Shakespeare-dráma színreviteléről: „Engem a történelem általmegszűrt történetek érdekelnek. Talán nagyon egyszerűen hangzik,de azt gondolom: a dolgok ismétlődnek. A történelem emberitapasztalatai tekintetében nincs új a nap alatt. Persze a JuliusCaesar lehet nagyon is mai darab. A kétezer évvel ezelőttiesemények kétezer éven keresztül folyton ismétlődtek, többé-kevésbéazonos módon. Tehát engem egyáltalán nem érdekel a mű időszerűvé tétele, a fontos szövegek mindig is érvényeseklesznek, anélkül, hogy aktualizálnunk kellene azokat.”

„Strindberg darabjai, annak ellenére, hogy száz éve íródtak, ma is nagyon korszerűek, éppen azért, mert írójuk majdhogynem apokaliptikus előrelátással jósolta meg mai világunkat. (…) Strindberg látnok volt, akinek hatalmas befolyása van a kortárs színházra is, ami nélküle ma egészen másképp nézne ki. Ő színpadra hívta a mindannyiunkat kísértő szellemeket, a múlt szellemeit.” – mondta el Felix Alexa A pelikán című Strindberg-előadás rendezője.

„A rejtett vagy eltűnt dolgok ellenállhatatlan vágyat támasztanak arra, hogy mindig keressük őket. Az ember megszületik, szerelmes lesz, meghal. De hogyan éli végig mindezt? Miként ünnepli az ismert és az ismeretlen dolgokat egyetlen ölelésben?“ – nyilatkozta DominiqueSerrand rendező a Pour Toujours (Mindörökké) előadás központi témájáról, az elmúlásról.

A Julius Caesar október 25-én, hétfőn 18 órától lesz látható az I. L. Caragiale Nemzeti Színház nagytermében. A pelikán című előadást október 26-án, szerdán két alkalommal, 17 és 21 órától tűzik műsorra a Bulandra Színház Toma Caragiu termében. A Pour Toujours (Mindörökké)című szöveg nélküli előadást pedig október 27-én, csütörtökön 22 órától, valamint 28-án, pénteken 18 órától láthatja majd a bukaresti közönség az I. L. Caragiale Nemzeti Színház Pictura termében. Az előadásokra jegyet vásárolni a www.mystage.ro/ oldalon lehetséges.