Harmincharmadik alkalommal adták át a Színikritikusok Díját

Harmincharmadik alkalommal adták át a Színikritikusok Díját

Fotó: Puska Judit. A képek forrása: Színházi Kritikusok Céhe.

Vasárnap este harmincharmadszor osztották ki a Színikritikusok Díját. A Színházi Kritikusok Céhének tagjai legalább évi kilencven premier megtekintése után tölthetik ki a szavazólapokat: tizenöt kategóriában az előző évad legjobb teljesítményeire voksolhatnak. A Trafó – Kortárs Művészetek Házában megtartott nyilvános gálaműsorra hetekkel ezelőtt elfogyott az összes jegy. Az estet Gergye Krisztián rendezte.

A kritikusok harmadik alkalommal adtak át életműdíjat: Törőcsik Mari és Senkálszky Endre után most Zsámbéki Gábor rendezőt, a Katona József Színház korábbi igazgatóját díjazták a kritikusok, akik titkos szavazással döntöttek az életműdíjas személyéről. A rendezőt még egyszer a színpadra szólították, hiszen a Katona József Színház A nép ellensége című produkciója, Zsámbéki Gábor rendezése nyerte a legjobb előadás díját.

Bányai Kelemen Barna

A Nemzeti Színház tizenkét jelöléséből négyet díjra váltott: az Angyalok Amerikában a legjobb rendezés (r.: Andrei Şerban) és a legjobb díszlet (Izsák Lili) díját kapta, Tenki Réka a Sirályban nyújtott alakításáért a legjobb női mellékszereplő lett, Stohl András pedig a Mephistóért megkapta a legjobb férfi főszereplő díját.

Három díjat kapott az Örkény Színház: a Liliomfi (r.: Mohácsi János) lett a legjobb zenés/szórakoztató előadás, Remete Kriszta a legjobb jelmez, Kovács Márton a legjobb színházi zene díját vehette át. Kovács Márton oklevelén egy másik előadás is szerepel, hiszen A Dohány utcai seriff zenéjét is díjazták a kritikusok. Ez utóbbi, szintén Mohácsi János rendezte előadás, a FÜGE és a Kaposvári Egyetem közös produkciója lett a legjobb független színházi előadás.

A legjobb női főszereplő kategóriájában megosztott díjat adtak át a kritikusok: Csákányi Eszter a Pintér Béla és Társulata A 42. hét című előadásában, Eszenyi Enikő a Vígszínház Jóembert keresünk című produkciójában nyújtott alakításával lett első.

Székely Csaba

A legjobb új magyar dráma díját Székely Csaba vette át a Bányavakság című drámáért. A szövegből készült marosvásárhelyi előadásból Bányai Kelemen Barna kapta a legjobb férfi mellékszereplőnek járó elismerést.

A legjobb gyerek- és ifjúsági előadás a Budapest Bábszínház Semmi című produkciója (r.: Hoffer Károly). A legígéretesebb pályakezdő Tasnádi Bence, a Katona József Színház művésze. Különdíjat kapott Orlai Tibor produceri tevékenységéért.

 

A díjról és a díjazottakról további információ kérhető a kritikusceh@gmail.com címen.