Harmadik évada szerepel a Tompa Miklós Társulat műsorán a Karamazovok

Harmadik évada szerepel a Tompa Miklós Társulat műsorán a Karamazovok

F.M. Dosztojevszkij – Richard Crane: KARAMAZOVOK című színpadi adaptációja a 2016/2017-es évadban is szerepel a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulatának műsorán. A kolozsvári Albu István rendező irányításával színre vitt darab nem egyszerűen színpadi adaptáció Fjodor Mihajlovics Dosztojevszkij remekművéből. Richard Crane kiemelte a történetből a regény központi szereplőit, a négy főhőst, és velük játszatja el a többi figurát is. A mű cselekménye bölcseleti-etikai mondanivaló köré csoportosul, hősei az orosz társadalom archetipikus egyéniségei, nagy esélyek hordozói, egymás spiritualizált tükörképei – mindez kortárs színpadi nyelven fogalmazva.

„A színművészek fantasztikus játéka méltó módon teszi egésszé Albu István rendezői koncepcióját. A Tompa Miklós Társulat négy igen tehetséges, fiatal színésze hihetően, hitelesen formálta nem csak a saját „fő szerepét”, hanem az intenzíven változó mellékszerepek sokaságát is. Nagy színészi feladat ez, az alakítások pedig nem nőtték túl a Kisterem adta tér bensőséges voltát, az agresszió, az impulzív érzelemkitörések nem harsányak, sem túljátszottak, inkább visszafogottak és felbugyogóak voltak, méltóak ahhoz a mély, szinte torokszorongató, dohos reménytelenséghez, amelytől szinte dániai történetként „bűzlött” az előadás.

Utóbbinak gyönyörű ívet adott a rendező, szinte szimfóniaként bomlik tételekre a produkció és jelenik meg a bűn és a bűnhődés, a büszkeség és a balítélet kérdésköre, a testvéri szeretet és gyűlölet, a menny és a pokol, a hitetlenség és a bigott vallásosság, a betegség és a megbocsátás emberi lényeken keresztül megvalósuló kivetülése.”- írta kritikájában Kaáli Nagy Botond http://helikon.ro/s/bunok-templomabol/

A KARAMAZOVOK szereposztásának tagjai: Bokor Barna, Galló Ernő, László Csaba és Tollas Gábor. Jelmeztervező Bocskai Gyopár. Díszlettervező: Tenkei Tibor. Rendező: Albu István.

Az előadás megtekinthető 2016. október 2-án, vasárnap este fél 8-tól a Marovásárhelyi Nemzeti Színház Kistermében. Jegyek válthatók a Kultúrpalota jegyirodájában hétköznap 12.00-17.30 között, a színházi jegypénztárban 9.00-15.00 óra között és előadás előtt egy órával, valamint a www.biletmaster.ro honlapon.

Az előadás román román nyelvű felirattal követhető.