Hamlet-bemutató a Tamási Áron Színházban

Hamlet-bemutató a Tamási Áron Színházban

Az egyetemes drámairodalom legismertebb tragédiáját készül bemutatni a sepsiszentgyörgyi színház, Bocsárdi László rendezésében. A produkció a Tamási Áron Színház és a Gyulai Várszínház együttműködésében született, a Várszínház jubileumi, ötvenedik évada alkalmából szervezett rendezvénysorozat keretében. A szentgyörgyi bemutatóra egy hosszú felújítási folyamat végén, december 8-án, vasárnap este 7 órától kerül sor a színház Nagytermében.

Első ránézésre hatalmi harcokról, szerelemről, árulásról, bosszúról szól Shakespeare Hamletjének klasszikus története. Ám, mint minden sokrétegű és gazdag szöveg esetében, az egymásra épülő és egybecsengő motívumok itt is végtelen perspektívát adnak a cselekménynek: az apa-fiú kapcsolat, a megöröklés kérdése, az incesztus, a szerelem és barátság problematikája számtalan kis szálon fut végig a történeten és a szereplők sorsán.

Fotó: Barabás Zsolt

Jelen előadás koncepciója éppen ebben a több olvasatot, réteget, szempontot ötvöző komplexitásban látta a színrevitel kihívását. Abban, hogy minden szereplő a maga nézőpontjából olvassa a történet minden mozzanatát, és a maga számára kialakított értelmezés szerint tekint a világra. Világ-olvasatok, logika és szenvedély, tudatállapotok csapnak össze ebben az előadásban, amely tehát ezzel a kortárs gesztussal őrzi meg a darab motívum-gazdagságát. A Hamlet számtalan tükre, rengeteg kis és nagy igazsága egymásra vetül. Álom-szerűnek, hipnotikusnak vagy őrületnek nevezhető az állapot, amibe a főhős kerül, amint megpróbálja a lehetetlent: kideríteni a valóság szerint valót.

Fotó: Barabás Zsolt

A sepsiszentgyörgyi társulat előadása az értelmezés nagy kalandja, mely elsősorban a hamleti ráébredés és felelősségvállalás kérdéseit próbálja körüljárni. A színrevitel a Bocsárdi László előadásaira jellemző látomásosság, érzelmekkel teli megvalósítás és helyenként az ironikus távolságtartás kihívó és elgondolkodtató elegye.

Fotó: Barabás Zsolt

Szereplők: Mátray László, Pálffy Tibor, Szakács László, D. Albu Annamária, Benedek Ágnes, Kolcsár József, Kónya-Ütő Bence, Nemes Levente, Nagy Alfréd / Derzsi Dezső, Diószegi Attila, Gajzágó Zsuzsa, Erdei Gábor. Az előadás elkészítésében a rendező munkatársai voltak: Sebestyén Rita  (dramaturg), Bartha József (díszlettervező), Dobre Kóthay Judit (jelmeztervező), Kónya-Ütő Bence (zenei feldolgozások).