Hamlet bemutató a Kolozsvári Állami Magyar Színházban

Hamlet bemutató a Kolozsvári Állami Magyar Színházban

December 3-án, pénteken este 7 órától a nagyteremben, a Showcase 2021 miniévad nyitóelőadásaként mutatja be a kolozsvári színház William Shakespeare Hamlet című tragédiáját Tompa Gábor rendezésében.

A rendező a darabválasztás kapcsán kiemelte, hogy az előadásban elsősorban az igazság keresésére helyezte a hangsúlyt: „…a Hamlet a mai világban mindenképpen egy kényelmetlen, veszélyes útnak a választását jelenti. Beleértve azt a kényelmet, amit ma az egész fogyasztói világ jelent. Hiszen kevésbé vagyunk gondolkodó lények azáltal, hogy a fogyasztói társadalom rabjai vagyunk. A fiatalok között is vannak olyanok, akiket nem a fogyasztói társadalom, a pénz, vagy a hatalom érdekel, hanem az igazság egyfajta keresése, még annak árán is, hogy esetleg belehalnak ebbe.

Vecsei H. Miklós, az előadás címszereplője így fogalmaz az általa alakított Hamletről: „Ez a drámairodalom egyik leghíresebb szerepe, zavarban is vagyok, nem is a szerep miatt, hanem Shakespeare miatt. Hamlet minden emberben benne van, az itteni biztonsági őrben, bennem és a társulat minden tagjában, Visky Andrásban, Tompa Gáborban és a szeretteimben is. Hamlet nem egy ember, hanem az emberek összesége. Az én munkám az, hogy a szerep nagyon személyes legyen, mindig magamból tudjak beszélni, minden másodpercben, amikor a színpadon vagyok. Ehhez nagyon sok segítséget adnak a partnerek, főleg azok, akiknek a szemébe tudok nézni egy-egy fájdalmas vagy nehéz jelenet közben.”

Az előadás rendezője Tompa Gábor, a produkció létrehozásában közreműködött továbbá Both András díszlettervező, Bianca Imelda Jeremias jelmeztervező, Visky András dramaturg, Vasile Șirli zeneszerző, Jakab Melinda koreográfus, Rancz András videó designer és Bocskai Gyopár a jelmeztervező asszisztense.

Az előadás címszerepét Vecsei H. Miklós, meghívott színész alakítja, további szerepekben Szűcs Ervin, Kézdi Imola, Bodolai Balázs, Gedő Zsolt, Buzási András, Sinkó Ferenc, Tőtszegi Zsuzsa, Bíró József, Kiss Tamás, Imre Éva, Pethő Anikó, Balla Szabolcs, Lucian Chirilă, Kicsid Gizella, Lőrincz-Szabó Venczel és Viola Sára látható.

A produkció létrehozását Magyarország Kormánya és a Bethlen Gábor Alap támogatta.

A Hamlet bemutatójára és a december 4-ei, 10-ei, 17-ei és 29-ei előadásokra jegyek vásárolhatók a színház jegypénztárában (hétköznap 10 és 14 óra között), valamint online a www.biletmaster.ro weboldalon.