Hamarosan kezdődik a dráMA Székelyudvarhelyen

Hamarosan kezdődik a dráMA Székelyudvarhelyen

A fesztivált a Tomcsa Sándor Színház szeptember 19-25. között 13. alkalommal szervezi meg. ” Reméljük a tizenhármas szám nem jelent majd balszerencsét, például az időjárás tekintetében. A jó időre mindenképp szükségünk lesz, hiszen sokszor ki fogunk mozdulni az épületből”. – nyilatkozta Nagy Pál igazgató a dráMA kortárs színházi találkozó programját ismertető sajtótájékoztatón.

Dálnoky Réka főszervező hangsúlyozta, hogy a találkozó hazai magyar és román kortárs előadásokra épül. A fesztivál programjában több stúdiószínházi körülmények között játszott előadás szerepel. A nagy érdeklődésre való tekintettel bizonyos, kis nézőszámú előadásokat kétszer, vagy akár háromszor is műsorra tűznek. Bár szűk ez a fókusz, mégis mérhetetlenül izgalmas előadások lesznek, amelyek feszegetik a színház határait, és közülük többnek is rendhagyó helyszín ad otthont: kocsma, autóbusz, kirakat vagy éppen egy gyalogátjáró. A találkozó idei mottója: „új formák kellenek”. A hét folyamán összesen 16 produkció lesz látható, amelyek közül kettő lesz nagyszínpadi előadás: Amikor telihold ragyog a turkáló felett (r.: Radu Afrim) a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház előadásában, illetve a Dispariții (r.: Cristian Ban), amelyet a szintén sepsiszentgyörgyi Andrei Mureșanu Színház visz színpadra.

Az előadások mellett számos kiegészítőprogram is helyet kap. Ilyenek például a nagy népszerűségnek örvendő T.E.A.-programok, amelyek során az aznapi előadás egyik alkotóját ismerheti meg a közönség egy kötetlen beszélgetés keretén belül. De lesz kvízjáték, amelyre bárki jelentkezését várják, aki kellően játékoskedvű és bátor ahhoz, hogy összemérje tudását, ügyességét másokkal. Természetesen nem maradhatnak el az ingyenes koncertek sem, továbbá egy rendhagyó, Kolcsár József színművész által vezetett „borkóstoló” is színesíti a programot. Sor kerül egy, a hagyományoktól eltérő összművészeti előadásra is, mely az ÉRTÉKelünk címet viseli, és a Piros. Produkció, valamint a Tomcsa Sándor Színház színészeinek közös produkciója irodalmárok és képzőművészek bevonásával. A házigazda színház három saját előadást is „színpadra” visz, melyek közül a Szerbusz! (r.: Deli Szófia) egy autóbuszban játszódó kísérleti színházi előadás, A zöld macska (r.: Tóth Árpád) pedig kocsmaszínházi előadás. Egy bemutatóval zárul a dráMA, a PETŐfi-SZELfi című koprodukcióval az Udvarhely Bábműhely és a Csiky Gergely Állami Magyar Színház bábtagozatának előadásában.

A színházi szakma magyar részről szép számban képviselteti magát, de román kritikusok is részt vesznek majd az eseményen. Délelőttönként Gianina Cărbunariu és Kelemen Kristóf, a román és magyarországi színházi szakma kiemelkedő alkotói tartanak mesterkurzust a társulat színészeinek és pár meghívott fiatal színházalkotónak.

Nagy Pál hangsúlyozta, hogy a dráMA évek óta a magyar dráma napja köré szerveződik, amely ebben az évben a fesztivál hetének szerdájára esik, ezáltal is kellő ünnepi kontextusba akarják helyezni ezt az emléknapot. Ebben az évben az előzőektől eltérően nem lesz bérlet a dráMÁn, mivel a többször játszott előadások és a kis nézőszámú produkciók ezt nagyban megnehezítenék. Éppen ezért az igazgató arra buzdítja a nézőket, hogy mielőbb foglaljanak helyet, mivel a jegyek gyorsan fogynak.

               A szervezőcsapat egy hétig a dráMA színeibe öltözteti a színház épületét, és a nézőket egy külön, e célból létrehozott oldalon fogják értesíteni a legújabb hírekről és fejleményekről, illetve minden nap ugyanott olvashatnak szakmabeliek tollából származó kritikákat, blogbejegyzéseket az előző nap előadásairól:

https://www.facebook.com/draMA.kortarsszinhazitalalkozo.