Hamarosan kezdődik a DbutanT Fesztivál második fordulója

Hamarosan kezdődik a DbutanT Fesztivál második fordulója

Október 17-én, hétfőn kezdődik a DbutanT Fesztivál második fordulója.

Az „Andrei Mureșanu” Színház (TAM) és a Konstancai Állami Színház (TSC) által szervezett DbutanT Fesztivál-verseny 7. kiadása október 17-én, hétfőn kezdődik Sepsiszentgyörgyön. A rendezvény október 22-én, szombaton ér véget a nyertes szcenográfusok díjátadó gálájával. 

Jövő héten öt alkotó száll versenybe a sepsiszentgyörgyi rendezvényen,  a következő előadásokkal:

1.       Október 17., hétfő, 19:00 – „Petra von Kant keserű könnyei” – díszlettervező, Theodor Cristian

2.       Október 18., kedd, 19:00 – „Brainstorm” – díszlettervező, Ana Maria Mănăilă

3.       Október 19., szerda, 19:00 – „Black Box” – díszlettervező, Cosmin Stancu

4. Október 20., csütörtök, 19:00 – „Leckék a szerelemről és az agyról” – díszlettervező, Ștefana Chelaru

5.       Október 21., péntek, 19:00 „Hogyan temettem el a bátyámat az aszfaltba” – Daria Nicu, díszlettervező.

A verseny első szakasza, a DbutanT Nemzetközi Szcenográfiai Program szeptember 24-én ért véget. Az erre a szakaszra kiválasztott résztvevők a terület olyan személyiségeinek irányításával dolgoztak Konstancán, mint Jean-Guy Lecat (FR), Nic Ularu (RO, USA), Carmencita Brojboiu (RO), Paweł Dobrzycki (PL) és Helmut Sturmer (DE, RO).

A konstancai fordulóban a DbutanT versenyzői által készített installációk közül néhány alkotás Sepsiszentgyörgyön ki lesz állítva a jövő héten. Ezek közé tartozik a főtéren felállított „Metamorfózisok” című installációs és fotókiállítás, később a Maria Miu jelmezkiállítás az Árkosi Kulturális Központban és az Élő szobrok installáció, Diana Sav jelmezeivel, szintén a főtéren.

Az idei díjat két fiatal nyertes kapja, akik díszlettervezői vagy segéd/asszisztens díszlettervezői munkakörben dolgozhatnak a sepsiszentgyörgyi „Andrei Mureșanu” Színházban és a Konstancai Állami Színházban színpadra kerülő előadásokon. A győzteseket október 22-én, szombaton a díjátadó ünnepségen hirdetik ki.

Az idei zsűri tagjai: Theodor-Cristian Popescu (rendező); Dragoș Mușoiu (rendező); Cristina Milea (díszlettervező); Maria Miu (díszlettervező) és Adrian Damian (díszlettervező). Adrian Damian a DbutanT idei kiadásának kurátora, valamint a zsűri elnöke. A második szakaszban a zsűri minden tagja tematikus mesterkurzust is tart.

A DbutanT Fesztivál-verseny 7. kiadását az AFCN finanszírozta, és a Kovászna Megyei Tanács is támogatja, amely az esemény állandó partnere az első kiadás óta. Köszönjük a Konstanca Megyei Tanácsnak, hogy a Konstancai Állami Színház kulturális programjának finanszírozásával támogatta ezt a rendezvényt. Velük együtt a DbutanT-nek idén új partnerei is vannak: a romániai OISTAT Központ (Színházi Tervezők, Technikusok és Építészek Nemzetközi Szervezete), a BRD Románia, a bukaresti Goethe Intézet és a sepsiszentgyörgyi Sepsi OSK Sportklub. A DbutanT Fesztivál-verseny hűséges partnere továbbra is a Șpraiț Egyesület.