Halni jó! – gonosz bohó  a Tamási Áron Színház színpadán

Halni jó! – gonosz bohó a Tamási Áron Színház színpadán

2016. március 4-re újabb bemutatóval készül a Tamási Áron Színház, amellyel a valóságtól való elrugaszkodást, a felszabadító nevetés lehetőségének a megteremtését tűzte ki célul a társulat Victor Ioan Frunză irányításával.

A bohózat felöleli a politikát, társadalmat, művészetet, az adott kor gondolkozását, életmódját. A bohózatra jellemző, hogy a realizmus határaiból kilépve kritikai-szatirikus hangnemben torzítja az emberek hibáit és hiányosságait.

Forgách András Alekszander Szuhovo-Kobilin Tarelkin halála című remekművéből 2004-ben írja meg a Halni jó! című darabot a Stúdió K társulatának. A szerző műfailag „gonosz bohó”-ként határozza meg a művet, és „egy teljességgel kortárs, szinte stílustalan” szöveget ír. „A Halni jó! esetében, mivel olyan nagyszerű sorvezetőm volt, mint a Tarelkin halála, nem riadtam attól sem vissza, hogy a napi eseményekre reflektáljak, a legeslegutolsó aktualitásra, amelyre a közönség közvetlenül ráismerhet, a szóhasználatban pedig a frissiben keletkezett éppeni utcai és köznyelvi fordulatokra”–  vallja Forgách András, a magyar színházi élet egyik kiemelkedő szerzője, fordítója.

A Halni jó! cselekménye számtalan alkalmat ad félreértésekre, a helyzetek felvázolják, hogy bűnöző vagy bűnrészes mindenki, a rendőrség nem törődik az orra előtt zajló túszejtéssel, egyértelműen kifogalmazódik, hogy a rendszer olyan szabályokon nyugszik, amely a legalitást és illegalitást összemossa. A cselekmény kacagtató képtelenségeket felvázolva már-már irreálisan abszurd szintekre vezet.

Victor Ioan Frunză, a produkció rendezője román és magyar színházi közeg egyaránt elismert alkotója, aki több mint kétszáz előadást rendezett már Európa-szerte. Rendezéseit mintegy ötven hazai és nemzetközi díjjal jutalmazták, ezek között a legjobb rendezőnek és a legjobb előadásnak járó UNITER-díjat, valamint a Színházkritikusok Nemzetközi Szövetségének díját is elnyerte. 2014-ben a Tamási Áron Színházban a Macska a forró bádogtetőn című drámát állította színpadra.

A bemutató előadásra 2016. március 4-én este 19 órai kezdettel a színház Nagytermében kerül sor. A bemutatót követően március folyamán még négy alkalommal játsszák az előadást, így 6-án, 22-én, 30-án és 31-én is megtekinthetik. Jegyeket a Kulturális Szervezőirodában, valamint a biletmaster.ro weboldalon vásárolhatnak.