Halász Péter Gyerekünk című darabjának bemutatójára készül a Csíki Játékszín

Halász Péter Gyerekünk című darabjának bemutatójára készül a Csíki Játékszín

Új bemutatóra készül a csíkszeredai Csíki Játékszín, Halász Péter Gyerekünk című darabját Hatházi András rendezésében február 16-án, vasárnap este 19.00 órától láthatja először a közönség a színház Hunyadi László Kamaratermében.

Halász Péter író, rendező és színész Magyarországon született, de több évig emigrációban élt és alkotott Nyugat-Európában, majd Amerikában. A Squat és a Love Theatre megalapítója és a magyar neoavantgárd mozgalom egyik vezéregyénisége volt. Különlegesség, hogy a Gyerekünk csíkszeredai bemutatója egyben a darab romániai ősbemutatója is lesz.

Az alkotócsapat ismerős lehet a közönségnek. Hatházi András, az előadás rendezője Jászai Mari-díjas színész, évekig a Kolozsvári Állami Magyar Színház színésze volt, jelenleg szabadúszó és a BBTE Színház és Film Kar Magyar Színházi Intézetének tanára. Drámaíróként is ismert, de filmszerepek is kötődnek a nevéhez. Többek között ő a Csíkszeredában is nagy sikernek örvendő Valan – Az angyalok völgye című film egyik főszereplője.

Deák Katalin, a produkció dramaturgja már több alkalommal dolgozott a Csíki Játékszínnél. Dramaturgja például a jelenleg is műsoron levő Yasmina Reza-darabnak, Az öldöklés istene című előadásnak és az egyik társszerzője az ÁSÓKAPA című produkciónak. Hatházi Rebeka, az előadás látványtervezője 2019-ben végzett a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem látványtervező szakán, a színházi munkák mellett illusztrátorként is alkot.

A Gyerekünk kihívás az alkotóknak és nézőknek egyaránt, hiszen a szöveg egy különös családi történet perspektíváján keresztül pont a színház mibenlétét helyezi középpontba. Hogyan születnek a történetek és meddig tartanak? Hol húzódik a valóság-fikció határa? Hogy van az, hogy a színházi nézőtéren nem szövődnek szerelmek, csak moziban? Ott összeér két térd, ott combra csúszik a tenyér. De a színházban a Rómeó és Júlia alatt – semmi. Felvonulunk, bevonulunk, nézünk, tapsolunk, elvonulunk, sóhajtunk: emlékezetes esténk volt. Sőt, amikor bevonulunk az előadásra, már akkor mondjuk magunkban: ez szép emlék lesz. Melyik az a pillanat, amikortól a fantáziánk hatni kezd és belekapcsolódunk abba a színpadi valóságba, ami a történettől függetlenül az itt és most logikáját követve egyszeri és megismételhetetlen.

A bemutatót követően az előadás február 20-án, csütörtökön 19.00 órától és február 21-én, péntek este 19.00 órától is látható lesz.
Az előadás a Magyar Kormány, a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkárság és a Bethlen Gábor Alap támogatásával valósult meg.

A bemutatóra a jegyek ára 35 lej. A további időpontokra 30 lejes egész jegy és 20 lejes kedvezményes jegy váltható.
Jegyvásárlásra online a: https://www.bilete.ro/gyerekunk/ oldalon van lehetőség, valamint személyesen a Csíki Mozi jegypénztárában munkanapokon 9.00 és 18.00 óra között, illetve előadások előtt egy órával a Csíki Játékszín jegypénztárában.

 

Halász Péter: Gyerekünk
rémálom színházban

Szereposztás:

FÉRJ (Turóczi Sándor): Vass Csaba

FELESÉG (Turóczi Sándorné, Sára): Sándor Anna

BIOLÓGIA TANÁRNŐ: Pap Tibor

TITKÁRNŐ: Dálnoky Csilla

DOKTORNŐ: Fekete Bernadetta

GYEREK, AKI KONFERANSZIÉ, TELEFONHANG, RENDŐR, LÁNY, MIKULÁS, DE VÉGÜL IS IDEGEN: Puskás László

 

Látvány: Hatházi Rebeka

Dramaturg: Deák Katalin
Ügyelő: Keresztes Szabolcs

Rendező: Hatházi András

Bemutató: 2020. február 16.