Gyergyószentmiklóson kezdi meg őszi fesztivál-körútját a Koldusopera

Gyergyószentmiklóson kezdi meg őszi fesztivál-körútját a Koldusopera

A minden második évben megrendezésre kerülő Nemzetiségi Színházi Kollokviumon kezdi meg fesztivál-körútját a temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház Koldusopera című előadása.

A Nemzetiségi Színházi Kollokvium Erdély legnagyobb múlttal rendelkező multikulturális színházi fesztiválja, melyet 2001-től a gyergyószentmiklósi Figura Stúdió Színház szervez. Alapkoncepciója, hogy találkozási lehetőséget biztosítson a kisebbségi nemzetiségek színházainak. A Nemzetiségi Színházi Kollokvium párbeszédek tere, azoknak a törekvéseknek a szemléje, melyekkel – színházi intézményként, alkotóműhelyként – Románia kisebbségi színházai keresik útjukat közönségük, közösségeik felé.

A Koldusopera története egyszerű és sokak számára ismert. Szerelem, árulás, csalás és megcsalás, könnyű vérű nők és veszélyes bűnözők. Az a fajta keret azonban, melyet Kokan Mladenović és csapata, a temesvári magyar színház társulatával közösen a történet köré felépített, jóval aktuálisabb, mint a 18. századi  kurvák és koldusok életét bemutató eredeti mű.

 A temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház nagysikerű, zenés előadása október 4-én, este 8 órától, a fesztivál záró előadásaként kerül bemutatásra.