Zsigmond Andrea: Gyergyóból világlik

Zsigmond Andrea: Gyergyóból világlik

@ Parti Nagy Lajos után szabadon

A Közép-Európa Táncszínház jött Gyergyóba, Budapestről. Jófejek. De most járt erre a Hahota. Félő, hogy a kortárs tánc utána kinek se kell. Plakát a helyi csendőrségen és rendőrségen: a tánc nyelvfüggetlen, jöjjenek a románok is!

Konkurens rendezvény a farsangi bál… Felvonulnak benne: román indián, pionír gyerek, női bohóc, de legtöbben székelynek öltöznek.  Van, aki székely zászlót visel a mellkasán. A polgármester hosszú bajszot illesztett az orra alá, gumival. Ők nem tudják meg, amit mi az előadás utáni beszélgetésből, hogy a legtökéletesebb szám a négy.

Az irodalmi titkár mikrofon mögött énekel. Világnak virága… (Színész és pincér is tud lenni, ha kéri egy előadás.) A színházigazgató táncba visz egy anyukát. Anyuka tűzmadár. Felsorakozás vonat-táncra! Egy pesti koreográfus, négy bálozó, egy kortárs táncos, hat lehetséges néző, egy fővárosi, hét gyergyói… A víz borrá változik. Közlekedni a bárpult mögött a legjobb, a konyhaajtón át.

A panziós néni egy zacskó pánkót ad az elmenőnek. Az olaj később kiszivárog, nyomot hagy a dance.movement-fesztivál füzetén. A többi néma… kiáltás. Színházi súly.


(Fotó: Figura Stúdió Színház: Arany-légy)