Gurdjieff mozgás és Suzuki Módszer – folytatja a testtudati diszciplinák képzés-sorozatát a Shoshin Színházi Egyesület

Gurdjieff mozgás és Suzuki Módszer – folytatja a testtudati diszciplinák képzés-sorozatát a Shoshin Színházi Egyesület

A Shoshin Színházi Egyesület Gurdjieff tánc- és mozgásworkshopot szervez május 17-18-án, melyre meghosszabbított határidővel május 16-a estig lehet jelentkeni. A workshopot Miloš Kecman szlovéniai tréner vezeti, aki így ír a mozgásokról: „Annak érdekében, hogy az emberek önmagukról tanuljanak, G. I. Gurdjieff – többek között –mozgássorozatokat hozott létre, amelyek lehetővé teszik számunkra, hogy fejlesszük a figyelmünket és tudatosságunkat. A végeredmény jótékony hatással van a relaxációs és fókuszáló képességünkre – és általánosságban az életünkre (javított testtudat; központosítás; figyelem és relaxáció közötti egyensúly; erőfeszítés és készenlét közötti egyensúly; a belső tér és a külvilág tudatossága)”.

Miloš Kecman-ról:

„Elemeztem magam számos ismert, táncon alapuló fejlesztési technikán keresztül. G. I. Gurdjieff szakrális mozgásaival először 2001-ben találkoztam. Ez a módszer azonnal lenyűgözött, de túl fiatal voltam ahhoz, hogy megértsem e módszerek mélységét. A nagy szerelmet nehéz elfelejteni, ezért 2009-ben teljes odaadással kezdtem tanulmányozni a mozgásokat. Rendszeresen részt veszek külföldi szemináriumokon, ezen kívül három Gurdjieff Szakrális Mozgások tanárképző kurzuson is részt vettem (ezek időtartama egyenként három hét volt). 2012 óta tanítom a Mozgásokat, tanfolyamok és hétvégi workshopok keretében, főleg Ljubljana, Zágráb és Belgrád városokban.”

A Gurdjieff mozdulatokról:

Ezen mozgások alapjául a G. I. Gurdjieff által Közép Ázsiában, Indiában, Tibetben, Keleten és Afrikában tett utazások során tanulmányozott hagyományos táncok szolgálnak, ahol több szufi rendet, indoeurópai központot és buddhista központot látogatott meg, valamint egyéb kulturális és hagyományos neveléssel összefüggő forrást. G. I. Gurdjieff maga is számos mozdulatot és gyakorlatot fejlesztett ki és adott át tanítványainak az általa vezetett önmegfigyelési és öntanulmányozási tevékenységek keretében.

A résztvevők személyes tapasztalatai Miloš Kecman workshopjairól:

„Arra számítottam, hogy nagyon fáradt leszek az első nap után, hogy izomlázam lesz, de nagy meglepetésemre ez nem történt meg, pont fordítva, a kirobbanó öröm és felszabadult életenergia keveredését éreztem. Egy új dimenzió tárult fel az életemben, szeretetet éreztem a saját fizikai testem, mint csodálatos teremtés iránt.”

„Három nappal a műhely után úgy érzem, hogy a szívem és az agyam még mindig töredezett. Hatalmas erő költözött belém, és összekapcsolt valami örökkévalóval…azonosabb vagyok önmagammal, közelebb állok a körülöttem lévő emberekhez.”

 

Bővebb információ, valamint a jelentkezési feltételek elérhetők a Shoshin Fb-oldalán (www.facebook.com/shoshin.theatre), honlapján (www.shoshintheatre.com), továbbá a 0737-346855 telefonszámon, vagy a shoshin.mail@gmail.com e-mail címen.

*

A sorozat következő állomásaként június 8-10. között Kozma Gábor Viktor tart majd egy intenzív bevezető foglalkozást a Suzuki színész-tréning módszerbe (mely szintén testtudati technika lévén, nem-színészek által is elsajátítható és hasznosítható). Kozma Gábor Viktor az utóbbi két évben összesen 6 hónapot töltött Japánban a Suzuki Tadashi társulatával (Suzuki Company of Toga), mely idő alatt több előadásban is fellépett. Suzuki Tadashi az 1970-es években kezdte kidolgozni színésztréning módszerét (Suzuki Method of Actor Training), amelyet azóta szerte a világon nagy elismeréssel oktatnak. A módszer nagyban segít abban, hogy a tréningezők megtapasztalják, hogyan képesek testüket nem kifejezőeszközként, hanem a megtapasztalás eszközeként kezelni, és azt inspiratív forrásként használni. A Suzuki-workshop részleteit az egyesület tervei szerint ezen a héten kívánja megosztani a fent ismertetett fórumokon.