Grimm mese a Puck Bábszínház idei évadjának negyedik bemutatója

Grimm mese a Puck Bábszínház idei évadjának negyedik bemutatója

Rekordnak számít a Puck Bábszínház történetében, hogy az évad negyedik hónapjában már a negyedik bemutatóra kerül sor. Az egér, aki nem ismerte a félelmet című előadás a Grimm testvérek meséjének bábszínházi adaptációja. Az új előadás az Apropo Egyesület és a Puck Bábszínház koprodukciója. A bemutató december 9-én, szombaton 11 órától lesz látható. Mindenkit szeretettel várunk!

Az előadás rendezője Urmánczi Jenő. A kolozsvári születésű, rendezői végzettséggel rendelkező bábszínész 1998 óta művésze a Puck Bábszínház magyar tagozatának. A számos bábszínházi főszerepe mellett 2015-ben ő rendezte a Ha én lennék Mátyás király című előadást, amely 2015-ben, a nagyváradi II. Fux Fesztivál pedagógus zsűrijének díjazott előadása volt. Az egér, aki nem ismerte a félelmet a második bábszínházi rendezése.

A Grimm testvérek meséjét Demeter Ferencz dramatizálta. A mesegyűjtő Grimm fivéreknek A félelemkereső című meséje szolgált alapul Az egér, aki nem ismerte a félelmet bábjáték megírásához. Demeter Ferencz 1997-től 2007-ig a Kolozsvári Puck Bábszínház bábszínésze volt, majd az Excalibur Bábteatrum cím alatt páros bábszínházi vállalkozásba kezdett, jelenleg a Kolozsvári Bábjátszótér társulat mindenese. A Kolozsvári Bábjátszótér különlegessége, hogy három nyelven is szól a közönségéhez, a Boldog herceget román nyelven, A medgyesi Margit-napi vásárt pedig németül is játssza. Demeter Ferencz nem első alkalommal dramatizál szöveget a Puck Bábszínház előadásaihoz. 2015-ben ugyancsak az Urmánczi Jenő rendezte Ha én lennék Mátyás király című előadás, 2016-ban pedig a Vadas László rendezte Bábmesterek című előadás társszerzője.

A bábokat, a díszletet és az előadás plakátját Tomos Tünde készítette. A brassói születésű művész 2004-ben a Kolozsvári Képzőművészeti Egyetem festészeti szakán végzett. Jelenleg a brassói Arlechino Gyermekszínház bábtervezője. Festményei a 2000-es évek elejétől számos egyéni és csoportos kiállításon szerepeltek, emellett számos könyvet és folyóiratot illusztrált. Ez az első együttműködése a Kolozsvári Puck Bábszínházzal.

Az előadás három bábszínésze Balogh Dorottya, László Réka, Domokos Szabolcs a Puck Bábszínház legfiatalabb alkalmazottai, Takács Enikő pedig meghívott művész, aki ugyancsak a Puck Bábszínház alkalmazottja volt 2002-től 2014-ig. A szebeni születésű, művészettörténész végzettségű alkotó 2014-től  a kolozsvári AnimaArt társulat bábszínésze.

Az előadás zenéjét Domokos Előd szerezte. A Désen született, mindössze 21 éves alkotó a kolozsvári Gheorghe Dima Zeneakadémia harmadéves zeneszerző szakos hallgatója. A fiatal zenész 2016-ban második, 2017-ben pedig első díjazottja volt a Liviu Comeș zeneszerző versenynek. Míg a bábszínházi bemutatón bátyja, Domokos Szabolcs az előadás bábszínészeként fog alakítani, Domokos Előd első bábszínház-zenei bemutatkozásának lehetünk tanúi.

Az egér, aki nem ismerte a félelmet
Próbafotó: Pál Botond

Az egér, aki nem ismerte a félelmet előadásról

Az egerek világában, akár csak az emberekében nagyon fontos szerepe van a bátorságnak, ugyanakkor legalább ennyire fontos szerepe van a félelemnek is, hiszen aki túl fejetlenül bátor, vagyis vakmerő, az könnyen bajba kerülhet. „Nem egér, aki nem fél” – mondják többször Mezei Cingár Elemérnek, az előadás főszereplőjének, aki azzal tűnik ki egértársai közül, hogy bár nem fél, vakmerősége eszességgel és leleményességgel társul. Jutalma nem lesz más, mint Cincinella királykisasszony, XIII. Albino Lajos lánya. Addig viszont kalandos és veszélyes az út, hiszen a Sötét Zúgon keresztül meg kell küzdenie Szőr Bőregérrel, meg kell nyernie Ősz Nyest Úr bizalmát és be kell csapnia Mucifert és Cucifert.

A másokért vállalt felelősség öntudatossá tesz és tudatosítja az egyéni határokat. Mezei Cingár Elemér akkor ismeri meg a félelmet, amikor az, akit szeret bajba kerül, bátorsága pedig példát mutat a Padlás népének.

„A kesztyűs bábos előadás nagy kihívás egy tapasztalattal rendelkező bábos számára is: sok szereplő, sok kellék, két kézzel bábozás és a nem konvencionális paravánmagasság bonyolítja a játékot” – vallja az előadás rendezője, de bízik a színészekben és abban, hogy örömmel fogadja majd a kolozsvári közönség az előadást.

Az előadás 5 éven felüliek számára ajánlott.

Az előadást december 16-án, 11 órától is meg lehet nézni.

Jegyek válthatóak előadás előtt egy órával a bábszínház pénztáránál. Jegyfoglalás hétfőtől péntekig 9-16 óra között a következő telefonszámon: 0731837693.