Giuseppe Verdi remekműve Marosvásárhelyen

Giuseppe Verdi remekműve Marosvásárhelyen

A Kolozsvári Magyar Opera társulata újra egy reprezentatív előadással vendégszerepel Marosvásárhelyen. A „Kincses város” művészei Giuseppe Verdi TRAVIATA című operáját mutatják be a marosvásárhelyi közönségnek, Miklósa Erika főszereplésével.

1847 és 1852 között Giuseppe Verdi hosszú időt töltött Párizsban, ahol nagy valószínűséggel látta Alexandre Dumas frissen bemutatott darabját, A kaméliás hölgyet (La dame aux camélias). A darabból írt operával, a Traviatával Verdi kilépett A trubadúrhoz hasonló tiszta történelmi drámák világából, és olyasmihez közelített, amit társadalmi realizmusnak is nevezhetnénk – bár a ,,társadalom” ebben az esetben a felső tízezret jelenti. Az operát a velencei La Fenice Színház rendelte, de a családi viszályról és a végzetes kór terhelte szerelemről szóló történet óhatatlanul kihívta a konzervatív cenzorok ellenséges indulatát. Hála azonban a leghíresebb velencei színház kitűnő kapcsolatainak, a hatóságok végül beérték egyetlen lényegi változtatással: a történetet a jelenből 1700-ba kellett áthelyezni.

Manapság a Traviata Verdi leggyakrabban előadott és legtöbbször lemezre vett operája. Varázsát – mint minden érett Verdi-műét – részben a fontos dallamok zenei minősége adja: Violetta szoprán-, Alfredo tenor-, Germont baritonszólama a hírnév biztos garanciája lehet. Mivel a lehető legnagyobb érzelmi hatást hatásvadászat nélkül kívánja elérni, a Traviata az az opera, amely a legalkalmasabb arra, hogy a beavatatlanokat Verdi-rajongókká tegye. Erre gondolhatott a Maestro is, amikor néhány év múltán – arra a kérdésre, hogy melyik operáját szereti legjobban – azt válaszolta: ,,Szakmabeliként a Rigolettót, műkedvelőként a Traviatát.”

A zeneszerző a kiválasztott kevesek, Mozart, Wagner és Puccini körébe tartozik: legalább egy tucat műve van állandóan színpadon. Az ok két szóban összefoglalható: dráma és dallam. Isaiah Berlin filozófus, szellemtörténész így summázta Verdi varázserejét: ,,A nemes, egyszerű, töretlenül eleven, természetes teremtő- és szervezőerejű Verdi egy immár nem létező világ hangja. Azért oly népszerű máig mind a kiművelt, mind a legegyszerűbb hallgatóság körében , mert örök érzelmi és tudati tartalmakat fejezett ki a legközvetlenebb módon – akárcsak Homérosz, Shakespeare, Ibsen és Tolsztoj.”

* * *

Giuseppe Verdi

TRAVIATA

Szövegét írta F. M. Piave ifj. A. Dumas A kaméliás hölgy című műve nyomán

Vezényel: Jankó Zsolt

Violetta Valery …………………………….. MIKLÓSA ERIKA

Flora Bervoix ……………………………………………….Molnár Mária

Annina, Violetta szobalánya……………………………Mányoki Mária

Alfred Germont…………………………………………….Pataki Adorján

Georges Germont, az apja………………………………Balla Sándor

Gaston vicomte…………………………………………….Plesa Róbert

Douphol báró……………………………………………….Sándor Árpád

D’Obigny marquis………………………………………….Kovács Ferenc

Grenvil doktor……………………………………………….Szilágyi János

Joseph, Violetta inasa…………………………………….Rigmányi István

Lakáj…………………………………………………………..Mányoki László

Levélhordó…………………………………………………….Veress László

Díszlettervező: Venczel Attila

Jelmeztervező: Witlinger Margit

Karigazgatór: Kulcsár Szabolcs

Hangversenymester: Barabás Sándor, Ferenczi Endre

Korrepetitor: Nagy Ibolya, Incze G. Katalin, Nagy Gergő

Ügyelő: Gálffy Erzsébet

Súgó: Kostyák Sz. Júlia

Rendező: Gombár Annamária

Az előadásra kizárólag a vendégtársulat jegyei érvényesek. Jegyek válthatók a Színház Kultúrpalotában működő jegyirodájában (hétköznap 12.00-17.30 óra között, telefon: 0372 951 251) és a Színházban működő jegypénztárban (hétköznap 9.00-15.00 óra között és előadás előtt egy órával, telefon: 0365 806 865).