Generációk találkozása az Interferenciákon

Generációk találkozása az Interferenciákon

A szokásos délelőtti időpontban, 10 órakor, a szokásos helyszínen, a TIFF-házban kezdődött hétfőn, december elsején is a szakmai beszélgetés, ezúttal a Declan Donnalan által rendezett Übü király előadóival, a Cheek by Jowl társulat színészeivel Visky András, a Kolozsvári Állami Magyar Színház művészeti igazgatója beszélgetett. Felmerült az előadás politikai olvasata (mintegy kapcsolódási pontként akár más interferenciás előadásokhoz, a Schabühne Ibsenjéhez például). A színészek elmondták: valóban forradalomról (is) szó van, de ez nem válik el a pszichológiai-pszichoanalitikus rétegtől. A központi kérdés talán éppen a szülők gyermekkel szembeni érdektelensége, a polgári, érzelemmentes, konfliktusmentes világ és a mindannyiunkban benne lévő Übü erőszakos ösztönvilága közötti ellentmondás.

Fotó: Biró István

Következett az Ivanovék karácsonya, továbbra is Visky András kérdezett, beszélgetőtársai az előadás szereplői és Carmencita Brojboiu díszlettervező voltak. Két központi téma körvonalazódott: a próbafolyamat és a közönség reakciója. Urbán András rendező módszeréből az előzetes felkészülést, az „asztalnál való beszélgetés” szakaszát emelték ki. Az előadás megosztotta a kolozsvári közönséget, vallotta be Visky András, ez mutatja, hogy „igazi előadásról” van szó. Nem kényelmes, szembenézésre kényszerít. Ugyanakkor a fiatalabb generáció akadályok nélkül olvassa az előadást.

Délután három órakor a Tranzit-házban mutatták be Tompa Gábor két éve megjelent színházi magánszótárának angol kiadását (Label Curtain. A Private Theatrical Dictionary.  – Bookart Kiadó). Hajdú Áron, a Bookart kiadó vezetője köszöntötte a közönséget. George Banu színházi szakíró, a fesztivál művészeti tanácsadója a szótárformátummal szembeni személyes ellenérzéseivel kezdte, többek között annak illuzórikus objektivitását nehezményezte. Tompa könyve szerencsére nem ilyen, mondta, hanem ludikus-játékos, „borgesi” szótár, melyben Tompa Gáborral, a színházi emberrel, és a költővel is találkozhatunk. Zsigmond Andrea, a könyv szerkesztője elmondta, éppen ez a játékosság, és a kortársa olvasási magatartások szem előtt tartása volt a cél, mikor a formát kitalálta.

Kiállítás-megnyitóval és könyvbemutatóval folytatódott a program. Részegh Botond és Dragomán György író közös albumát, az Erőtáncot szintén a Bookart jelentette meg. „Fordított könyv” – mondta Hajdú Áron, hiszen ebben az esetben az „illusztrációkhoz” készült a szöveg. Dragomán prózájából Csutak Réka és Laczkó Vass Róbert tolmácsolásában kaphattunk ízelítőt.

A stúdióban ezúttal hazai előadást, Visky András és Robert Woodruff közös projektjét, a Caravaggio Terminalt láthatta a közönség délután 5 és este 9 órától. „Caravaggiót halála után mintegy kétszáz évig elfelejtettük, mert így kívánta meg intellektuális és spirituális kényelmünk.” – vallja a darabról Visky András, a szerző. A nagyteremben 19 órakor kezdődött Nagy József mozgásszínházi előadása, a Paysage Inconuu. Nagy és társa, Ivan Fatjo az ember járta táj hatalmát idézik meg, amelyet sorozatos képeken állítanak ellentétbe az állattal való találkozás hatásával. Az előadás szerves részét képezte az élő zene, Szelevényi Ákos és Gildas Etevenard játéka.

A nap utolsó programpontja későn este, fél tizenkettőkor kezdődött, a Kolozsvári Állami Magyar Színház Livingroom sorozatának harmadik kiadásával. A társulat tagjai (Bodolai Balázs, Kántor Melinda, Laczó Júlia, Orbán Attila) ezúttal Sinkó Ferenc színészt faggatták. Laczó Júlia gasztronómiai tehetségével, a Best of Me zenészei, Farkas Lóránd, Enyed Károly, Menyhárt Tibor, Ferencz Áron és Balla Szabolcs pedig muzsikájukkal járultak hozzá a jó hangulathoz.